Einde Windows XP probleem voor geldautomaten VS

03 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Op 8 april komen veel beheerders van geldautomaten in de Verenigde Staten voor een groot probleem te staan. Dan stopt softwaregigant Microsoft met de officiële ondersteuning voor het besturingssysteem Windows XP, waarop de geldautomaten draaien. Het verouderde besturingssysteem is nog in werking bij circa 95% van alle geldautomaten. In Nederland zullen er bij Rabobank, ING en ABN AMRO naar verwachting weinig problemen ontstaan door de transitie.

Besturingssystemen

Windows XP, inmiddels zo’n twaalf jaar oud, is volgens Microsoft toe aan pensioen. Hierdoor zijn miljoenen bankautomaten wereldwijd gedwongen nieuwe besturingssystemen aan te nemen. Aan het begin van deze eeuw kampten beheerders met een soortgelijke situatie, toen IBM de ondersteuning van het besturingssysteem OS/2 introk. Daar draaiden destijds de meeste geldautomaten op.

Windows XP - Geldautomaten

Geen verrassing

Het besluit komt niet geheel uit de lucht vallen. Al enkele jaren geleden waarschuwt Microsoft voor het aankomende einde van het Windows XP. Windows 7 moet uitkomst bieden voor de desbetreffende automaten. Het softwarebedrijf Korala Associated Limited, kortweg KAL, voorspelt echter dat maar zo’n 15% van alle betreffende automaten in staat is de overstap te maken voor april.

Contracten afsluiten

Door de naderende maatregelen hopen vele producenten gespecialiseerde contracten met Microsoft af te sluiten in plaats van een upgrade naar Windows 7 door te voeren. Vele automaten zouden zo’n upgrade namelijk niet aankunnen, omdat ze immers nog over veroudere hardware beschikken. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan bijvoorbeeld is de eerste die aangekondigd heeft dat 3000 van hun 19.000 automaten de transitie niet aan zullen kunnen. Bij verouderde aparaten zullen de kosten voor de aanpassingen uiteenlopen van honderd euro tot duizenden euro’s.

In Nederland

In de Nederlandse bankensector heerst er minder paniek dan in de VS. Zo verwacht Rabobank weinig problemen rondom de overgang. De bank werkt al langere tijd aan een update, waarbij alleen software-aanpassingen doorgevoerd worden en er geen vervanging van pinautomaten noodzakelijk is. Ook ABN AMRO en ING zijn druk in de weer met de transitie en verwachten weinig obstakels. Ongeveer 1.700 geldautomaten van ABN en circa 2.300 van ING zullen in Nederland een upgrade ondergaan. ABN AMRO geeft aan dat de betroffen automaten zullen overgaan op Windows 7. ING stelt dat de overgang goed verloopt en dat er na de deadline in april naar verwachting geen updates nodig zullen zijn.