Lijfrente onderzoek: voorsprong banken op verzekeraars slinkt

20 oktober 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

In veel gevallen geldt dat banken de hoogste uitkering geven voor vrijkomend lijfrentekapitaal. Traditioneel kunnen consumenten kiezen waar ze hun uitkerende lijfrente onderbrengen, bij een bank of bij een verzekeraar. De meeste consumenten zijn het best af bij banken, maar het verschil met verzekeraars is aan het afnemen. Dit blijkt uit onderzoek van online financieel dienstverlener MoneyWise.

Voor veel mensen was het de afgelopen jaren duidelijk waar ze hun lijfrente uitkering het best konden onderbrengen. Dat was bij een bank in een lijfrente bankspaarrekening. Lijfrente uitkering onderbrengen bij een bank kent namelijk een aantal grote voordelen. Ten eerste een hogere uitkering, ten tweede geen verlies van vermogen bij overlijden en ten derde geen verlies van vermogen bij faillissement van een bank.

Addertje onder het gras

Wie kiest voor een uitkering op één leven is in een aantal gevallen echter beter uit bij een verzekeraar, qua financieel voordeel. Bij verzekeraar Reaal levert een koopsom van €75.000 die in 15 jaar wordt uitgekeerd maandelijks €469,74 op. De bank van Centraal Beheer levert als beste bank €466,88 op. Een klein verschil van enkele euro’s. Maar het is lang geleden dat een verzekeraar op dit gebied meer opleverde dan een bank. Waarom stapt iedereen dan niet massaal over naar verzekeraars voor het onderbrengen van hun lijfrente uitkering? Omdat bij verzekeraars dekking op één leven ook daadwerkelijk op één leven is. Wanneer de verzekerde overlijdt strijkt de verzekeraar het restant op. Via banksparen is dit niet het geval, er wordt namelijk verder uitgekeerd aan de erfgenamen die genoemd staan in het testament. Ook alleenstaande mensen kiezen dus nog steeds vaak voor banksparen, omdat ze denken aan hun nabestaanden.

Voorsprong van banken of verzekeraars slinkt

Uit het onderzoek komt naar voren dat consumenten er over het algemeen minder vanaf komen bij verzekeraars. Bij tweederde van de verzekeraars levert een koopsom van bijvoorbeeld €50.000 na 10 jaar minder op dan de inleg. Bij de beste verzekeraar is na 10 jaar de totale uitkering € 50.155, dus slechts €115 meer dan de inleg. De hoogste opbrengst bij een bank is na 10 jaar €53.095. Dus €3.095 meer dan de inleg. 

Centraal Beheer de beste

Banksparen bij Centraal Beheer levert het meeste op, voor het vijfde jaar op rij alweer. MoneyWise deed onderzoek op basis van vijftien scenario’s en in tien gevallen kwam Centraal Beheer uit de bus met de hoogste rente en de hoogste uitkering. In de resterende vijf gevallen werd Centraal Beheer tweede. De beste verzekeraar - in termen van hoogte van de uitkering - is Reaal. Het verschil tussen banken en verzekeraars loopt echter terug, zoals te zien onderstaande tabel. Dat komt omdat de rentes van banksparen in 2017 af zijn genomen ten opzichte van 2016, vooral bij kortere looptijden.

Banksparen vs Verzekeraar

Vergelijken loont

Wie het meeste rendement wil behalen is het best uit bij bankafdelingen van verzekeraars, die scoren het hoogst met de rente. In veel gevallen bieden grote banken als Rabobank en ABN AMRO de laagste rente en daarbij zijn zij de enige twee banken die maandelijks kosten rekening voor de uitkering. Voor een looptijd van vijf jaar biedt ABN AMRO klanten met een lijfrente uitkering een rente van 0,1%. Ter vergelijking, Achmea Bank biedt voor hetzelfde scenario een rente van 0,75%, zonder maandelijks kosten in rekening te brengen. Deze rekenvoorbeelden tonen aan dat het voor consumenten loont om lijfrentes goed met elkaar te vergelijken. Het kan over een heel leven duizenden euro’s verschil maken.