Top tien meest innovatieve CEO's in bankensector

04 oktober 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Yolande Piazza, de CEO van Citi Fintech, is de meest innovatieve CEO van 2017 in de bankensector. Dat stelt online platform Bank Innovation in zijn jaarlijkse top tien lijst van meest innovatieve CEO’s in banking – die dit jaar ook een elfde plek kent.

Er gebeurt vandaag de dag veel op het gebied van innovatie in de internationale bankensector. De opkomst van FinTech-bedrijven zorgt zowel voor een golf aan verse concurrentie als een uitbreiding van het aantal potentiële innovatieve partners om mee samen te werken voor traditionele financiële dienstverleners. Banken maken steeds meer gebruik van nieuwe technologieën om hun diensten en producten veiliger, sneller en slimmer te maken, waaronder blockchaintechnologie, artificial intelligence, cryptocurrency en biometrische identificatietechnologie. Het streven om te innoveren wordt verder kracht bijgezet door de veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving.

Elf meest innovatieve CEO’s

Volgens Bank Innovation zijn al deze innovatieve veranderingen in de bankensector niet mogelijk, zonder de aansturing van CEO’s die zich hard maken voor het slagen van deze innovaties. Om de topmannen en topvrouwen die dit het beste doen in het zonnetje te zetten, brengt het online platform ieder jaar een lijst uit van de meest innovatieve CEO’s in de bankensector. De “Top 10 Most Innovative CEOs in banking” van 2017 werd recent bekendgemaakt op het platform en omvat in deze editie de CEO’s van niet tien, maar elf financiële dienstverleners.

Yolande Piazza, Jason Mars, Anne Boden, Jim Riccitelli en Thomas Sponholtz

De eerste plaats gaat dit jaar naar Yolande Piazza, CEO van Citi Fintech. Piazza staat sinds maart 2017 aan het roer van Citi Fintech, dat als de drijvende kracht wordt gezien achter de financiële innovatie-inspanningen van Citi. Ondanks de CEO-wisseling is Citi Fintech zich onverminderd blijven focussen op innovatie in mobiele technologie, door de functionaliteit van mobiele apps voor retailklanten uit te breiden en partnerships aan te gaan met aantrekkelijke FinTech-bedrijven.

Op de tweede plek volgt dit jaar Jason Mars, CEO van Clinc. Clinc is een softwarebedrijf uit Ann Arbor, Michigan, dat zich focust op artificial intelligence (AI). Waar tegenwoordig veel bedrijven en financiële dienstverleners gebruik maken van tekstgebaseerde AI-bankassistenten, is Clinc’s Finie assistent in staat om de natuurlijke spraak van klanten te verstaan, zonder daarbij specifieke commando’s of sleutelwoorden nodig te hebben. De assistent werd in 2016 gelanceerd en Mars heeft sindsdien de technologie alleen nog maar verder verbeterd.

De top drie wordt gesloten door Anne Boden van Starling Bank, een challenger bank uit de UK. Het opvallende aan Starling is dat de bank niet alleen een bankvergunning heeft en samenwerk met FinTech-bedrijven, maar ook mobiele betaaloplossingen en diensten van derde partijen in zijn aanbod heeft geïntegreerd. 2017 was voor Boden onder meer een jaar waarin de API’s van de bank verder werden uitgebouwd met ondersteuning voor Google Home apparaten, waarin Apple Pay en Android Pay in het dienstenaanbod werden opgenomen en waarin een marktplaats werd geopend waarop onafhankelijke FinTech-bedrijven hun apps naadloos kunnen laten aansluiten voor een betere klantervaring.

Zowel de vierde plaats als de vijfde plaats wordt gedeeld door twee CEO’s. De vierde plek gaat naar Jim Riccitelli en Thomas Sponholtz van Unison, die een nieuwe categorie financieel product op de markt hebben gebracht met het door hen bedachte ‘home ownership’, waarin het verkrijgen van een hypotheek voor de ene klant een optie is om te investeren in vastgoed voor de andere klant. De vijfde plek gaat naar Andrew Cecere en Richard Davis van U.S. Bank, waarvan Cecere medio 2017 Davis heeft opgevolgd als CEO. De bank stimuleert de innovatie van FinTech-bedrijven door middel van samenwerkingen en de omarming van onder meer artificial intelligence, mobiel bankieren en bankieren via stembediening.

Andrew Cecere, Richard Davis, Dan Schulman, Adam Dell, Paul Finch, Andrei Cherny, Zach Perret en Jamie Dimon

De rest van de top tien bestaat uit jaarlijks terugkerende innovator Dan Schulman van PayPal, Adam Dell van personal finance management-app Clarity Money, Paul Finch van P2P-betaaldienstverlener Zelle, Andrei Cherny van “sociaal verantwoorde” bank Aspiration en Zach Perret van Plaid – een API-leverancier voor banken die zelf niet in staat zijn om deze technologie goed toe te passen. De elfde CEO op de lijst is Jamie Dimon van JPMorgan Chase. De Amerikaanse grootbank heeft onder leiding van Dimon het aantal klanten dat gebruik maakt van mobiel bankieren sterk uitgebreid, oude blockchain projecten stopgezet, nieuwe blockchain projecten gestart, sterk geïnvesteerd in FinTech-deals en een hoop nieuwe partnerships gesloten.