Belgische banken creëren app om in te loggen bij grote verzameling diensten

15 september 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Itsme is een nieuwe app in België, waarmee gebruikers bij verschillende websites en diensten kunnen inloggen. De app, die ontworpen is door een consortium van grote Belgische banken en telecombedrijven, vervangt alle online gebruikersnamen en wachtwoorden met een enkele pincode van vijf cijfers. Ook inloggen met vingerafdruk is mogelijk.

Door de verregaande digitalisering van onze samenleving heeft bijna iedere consument tegenwoordig talloze online accounts – bij de overheid, bij de bank, bij social media, om slechts enkele voorbeelden te noemen. En gezien het onveilig is om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken en soms niet mogelijk om overal dezelfde gebruikersnaam aan te houden, hebben consumenten vaak meerdere wachtwoorden en usernames te onthouden – plus welk wachtwoord bij welke account hoort. Mede daarom winnen biometrische identificatiewijzen snel aan populariteit.

Een groep grote Belgische banken, bestaande uit Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC en ING België, zijn van mening dat het moeten onthouden van zoveel wachtwoorden niet meer van deze tijd is. Om het hun klanten gemakkelijker te maken, besloten zij om – samen met telecomspelers Orange, Proximus en Telenet – een app te ontwikkelen die gebruikers in staat stelt in te loggen bij verschillende diensten met dezelfde pincode. Het resultaat is inmiddels op de markt onder de naam itsme.

Itsme

De app, die beschikbaar is voor iOS en Android, is eerder dit jaar gelanceerd voor Belgische gebruikers. Na de app te hebben gedownload, kunnen gebruikers deze koppelen aan verschillende online diensten. Nadat de koppeling is gemaakt kunnen gebruikers bij het inloggen op bijvoorbeeld hun internetbankierenomgeving* kiezen voor de optie ‘Login met itsme’. Na het invoeren van hun mobiele telefoonnummer ontvangen zij een notificatie op hun smartphone om het inloggen te accorderen. Na het invoeren van de gekozen pincode van vijf cijfers krijgt de gebruiker direct toegang. Om in te loggen hoeven gebruikers dus niet langer hun gebruikersnaam, rekeningnummer en/of wachtwoord in te voeren. Ook het gebruik van een cardreader is overbodig.

Om de veiligheid van itsme-gebruikers te verzekeren, checkt de app niet alleen de ingevoerde code. Itsme is gelinkt aan de SIM-kaart van de gebruiker, evenals aan de smartphone. Door deze drievoudige controle biedt itsme naar eigen zeggen een hoge mate van veiligheid. Gebruikers hebben tevens de mogelijkheid om op smartphones met vingerafdrukscanner gebruik te maken van hun vingerafdruk om in te loggen met itsme.

De komende periode breidt itsme zijn partnernetwerk verder uit. Naar verwachting zullen Belgen later dit jaar ook kunnen inloggen bij overheidsinstellingen via itsme, bijvoorbeeld voor hun belastingaangifte. Men verwacht dat binnenkort ook verzekeraars en retailers zullen aanhaken.

* De volgende bedrijven bieden momenteel inloggen met itsme aan: ING, Randstad, Bolero, Rombit, Doccle, Proximus EnCo en ClearMedia.