Creditcardmaatschappijen introduceren betalen via smartwatch

07 september 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Klanten van Mastercard en Visa kunnen binnenkort betalen via hun horloge. Bankkaarten kunnen worden gekoppeld aan een zogeheten smartwatch, een apparaat dat het midden houdt tussen een smartphone en een horloge. Door de smartwatch bij een betaalterminal te houden kan een consument betalen.

De smartwatch is in feite een smartphone die om je pols gewikkeld zit. Op het scherm komen signalen binnen van oproepen, berichten of andere notificaties. Tevens is het een sporthorloge met ingebouwde GPS, stappenteller en hartslagmeter. Op zichzelf maken deze eigenschappen de smartwatch al een erg leuke gadget, maar wat het apparaat voor bancaire partijen interessant maakt, is de aanwezigheid van een NFC-chip.

Betalen via je horloge

Fitbit

Twee grote creditcardmaatschappijen - Mastercard en Visa - bieden hun klanten de mogelijkheid om een bankkaart te koppelen aan de smartwatch. Het gaat hierbij specifiek om de Ionic van smartwatchproducent Fitbit. Via de smartwatch kan een app gedownload worden waarmee een rekening van Mastercard of Visa in een ‘digital wallet’ geplaatst kan worden. Op deze manier wordt het effectief mogelijk om te betalen met de Fitbit.

Alle besturingssystemen

Veel banken en FinTech’s zijn druk bezig met het introduceren van nieuwe betaalmethodes. Contactloos betalen is al algemeen geaccepteerd en op korte termijn kunnen we op veel plaatsen betalen met de smartphone. Daar komt binnenkort dus de smartwatch bij. De transactie vindt plaats als de gebruiker het horloge dichtbij een betaalterminal houdt. De Fitbit Ionic is verkrijgbaar vanaf medio oktober en draait op besturingssystemen van Apple, Android en Windows.