Onbezorgd aanbetalen via BuyRely van ING

30 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Grootbank ING geeft met BuyRely consumenten voortaan de mogelijkheid aanbetalingen te doen zonder risico. Veel mensen zijn terughoudend in het doen van aanbetalingen, omdat ze bang zijn voor een tussentijds faillissement van de leverancier. BuyRely vormt een extra schijf tussen consument en leverancier waarop de aanbetaling gestald wordt totdat de dienst geleverd is.

Grote aankopen vereisen vaak een aanbetaling. Een praktisch voorbeeld is de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Uit het oogpunt van een leverancier is de vraag of eis van een aanbetaling te begrijpen, want er moeten kosten gemaakt worden om het product te leveren. Een consument die zich ineens terugtrekt kan leiden tot vervelende financiële gevolgen. Aan de andere kant is het ook te begrijpen dat een consument niet wil dat een aanbetaling verloren gaat door een onverhoopt faillissement van de aannemer. De patstelling die zo ontstaat frustreert zowel duurzaamheid als economie.

Onbezorgd aanbetalen via BuyRely van ING

Aparte tussenrekening

Een medewerker van ING - Martin Mastbroek - bedacht een oplossing, die even simpel als doeltreffend is. BuyRely functioneert als een aparte rekening consument en producent. De aanbetaling wordt gedaan naar de rekening van BuyRely, in essentie een rekening van ING. De producent weet zich verzekerd van een aanbetaling en de consument weet dat zijn geld teruggestort wordt mocht de producent niet kunnen leveren, om wat voor reden dan ook. De enige uitzondering is als ING zelf failliet gaat, maar dat is erg vergezocht.

Vertrouwen is sleutelwoord

Mastbroek zette BuyRely op als aparte FinTech, maar krijgt steun van ING Accelerator, een programma dat start-ups ondersteunt in de vroege fase. “Vertrouwen is het sleutelwoord bij BuyRely,” zegt Herman Tange, directeur Marketing ING Zakelijk. “De klant hoeft niet bezorgd te zijn dat hij zijn aanbetaling kwijt kan raken. Voor de ondernemer betekent dit dat hij sneller tot een overeenkomst met zijn klanten kan komen, wat ook blijkt in de groei in omzet van ondernemers die BuyRely al gebruiken. Ook krijgen wij van ondernemers te horen dat zij minder hoeven voor te financieren bij hun toeleveranciers, zoals importeurs, dankzij het vertrouwen dat BuyRely geeft. Op deze manier helpt ING MKB’ers vooruit.”