Bankensector voor verduurzaming Nederlands vastgoed

14 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Met de aansluiting van Rabobank bij de Dutch Green Building Council (DGBC) zijn nu de drie grootste banken van Nederland lid van dit duurzaamheidsinitiatief. Tezamen met enkele kleinere banken heeft het streven naar duurzame vastgoed nu de steun van het overgrote deel van de bankensector.

De Dutch Green Building Council is een netwerkorganisatie die zich richt op het verduurzamen van het Nederlands vastgoed. Door panden in heel Nederland efficiënter met energie om te laten gaan willen de banken DGBC een bijdrage leveren aan het behalen van de milieudoelstellingen.

Rabo voegt zich bij ING en ABN

De staat heeft bepaald dat in 2023 alle kantoorpanden tenminste een energielabel C moeten hebben. Op het moment voldoet ongeveer 30% aan die norm. ING Real Estate Finance en ABN AMRO maakten al deel uit van DGBC. Het beleid van ING is erop gericht om enkel nog duurzame panden te financieren. ABN AMRO openbaarde zijn duurzaamheidsplannen bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week. De bank sloot af met de doelstelling om zowel de eigen panden als panden van klanten gemiddeld een energielabel A te laten hebben.

Bankensector werkt aan verduurzaming vastgoed

Rabobank richt zich niet zozeer op duurzame nieuwbouw, maar vooral op transformatie van bestaande gebouwen. Denk hierbij vooral aan verandering van de functies van gebouwen en aan verduurzaming van gebouwen. Rabobank Real Estate Finance geeft partijen die het goed doen op het gebied van duurzaamheid bovendien voorrang bij financiering.

Essentiële schakel

Nu Rabobank zich achter DGBC schaart is de netwerkorganisatie verzekerd van de steun van het merendeel van de Nederlandse bankensector. Immers, bij elkaar opgeteld hebben deze drie partijen met afstand de grootste vastgoedportefeuille. Daarbij komen nog drie kleinere banken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan: ASN Bank, Triodos Bank en NIBC. Annemarie van Doorn is directeur van DGBC en toont zich verheugd: “De financiers zijn een essentiële schakel bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Het toont aan dat de versnelling nu echt op gang komt.”