MoneYou: Taxatie op waarde geschat

16 augustus 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Wie een woning wil kopen, verkopen of verbouwen zal in veel gevallen zijn woning laten taxeren. Soms omdat het verstandig is, maar vooral omdat het noodzakelijk is. Bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald. Wat de reden voor een taxatie ook is, het is belangrijk om te weten welke taxaties er zijn en waar je op moet letten als je een huis wilt laten taxeren. 

Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk waarom er getaxeerd moet worden of wat voor verschillende soorten taxaties er zijn. Wie zich enigszins verdiept in de materie en weet wat te doen kan zelfs geld besparen. MoneYou maakte een overzicht van veel voorkomende vragen die bij consumenten leven.

Waarom een taxatie?

Voor een taxatie kunnen diverse redenen zijn. Een veel voorkomende reden voor taxatie is de aankoop van een huis. De hypotheekverstrekker wil de waarde van het huis weten om te controleren of die in verhouding staat tot de aangevraagde lening. Mede op basis van de taxatie maakt de hypotheekverstrekker een keuze om wel of geen hypotheek te verstrekken.

Een andere veel voorkomende reden voor taxatie is de verkoop van een woning. Voordat het huis te koop gezet wordt is het handig om vooraf te weten wat de reële verkoopwaarde is. Op die manier voorkom je een te lage verkoopprijs bij aanvang van het verkoopproces.

Wie zijn woning wil verbouwen heeft bij het afsluiten van een hypotheek vaak een taxatierapport nodig met de waarde van het huis na de verbouwing. De taxateur houdt dan rekening met de verbouwing die de aanvrager wil doorvoeren. Een woning met uitbouw is doorgaans bijvoorbeeld meer waard dan een woning zonder uitbouw.

Soorten taxaties

Er bestaan verschillende soorten taxaties en het is goed om op de hoogte te zijn wat ze allemaal te bieden en te betekenen hebben.

  • Standaard taxatie - Deze standaard taxatie wordt niet gecontroleerd door gecertificeerde instituten zoals het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). De taxatie wordt onder meer uitgevoerd bij de verkoop of aankoop van een woning.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) taxatie - Deze taxatie wordt geaccepteerd door het Waarborgfonds Eigen Woningen voor NHG. De taxateur moet gecertificeerd zijn bij het NWWI.
  • NWWI taxatie - Sommige geldverstrekkers accepteren alleen taxatierapporten van taxateurs die aangesloten zijn bij het NWWI. Het NWWI is een taxatie-instituut en geldt als validatie-keurmerk voor taxateurs.

Taxatie is in veel gevallen noodzakelijk

Kosten van een taxatie

Consumenten zijn doorgaans vrij in de keuze van een taxateur. Ook kunnen zij hulp inschakelen van een hypotheekadviseur of makelaar. Wie zelf een taxateur kiest, kan mogelijk geld besparen, omdat er geen bemiddelingskosten zijn. Bij de keuze van een taxateur is het nuttig om een aantal taxateurs met elkaar te vergelijken. Er kunnen namelijk flinke prijsverschillen zitten tussen de taxateurs. Deze kunnen oplopen tot tientallen euro’s.

Voorwaarden

Een taxateur moet voldoen aan de voorwaarden die de desbetreffende geldverstrekker stelt. Daarom is het bij je keuze verstandig om na te gaan of de taxateur is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Bekijk ook of de taxateur gecertificeerd is, bijvoorbeeld bij NWWI.