ING meest actieve bank in Nederlandse M&A markt

10 augustus 2017 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Het internationale fusie- en overnamelandschap bevindt zich in een sterke periode. De verbeterende economie en de lage rente zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Vergeleken met de rest van Europa blijft Nederland echter wel achter. Banken.nl onderzocht welke Nederlandse banken het meest actief waren bij deals waarbij Nederlandse partijen betrokken waren.

Na een recordjaar voor de wereldwijde M&A markt in 2015 – wereldwijd was de markt dat jaar volgens KPMG meer dan €3,5 biljoen waard, met meer dan 18.000 deals – was ook 2016 een goed jaar voor adviseurs actief binnen het fusie- en overnamedomein. In ons land bereikte in 2016 het aantal gesloten deals zijn hoogste punt (647 deals) sinds 2009, toen 371 deals werden genoteerd. De totale overnamewaarde lag echter lager dan in 2015, mede doordat een aantal grote megadeals in 2016 ontbrak. Zo kende 2015 onder meer de overnames van gasproducent BG door Shell (€74,5 miljard), de NXP Semiconductor overname van Freescale (€14,3 miljard) en de Ahold | Delhaize fusie (€10,6 miljard).

Nederlandse Fusie- en overnamemarkt

Uit data van verschillende analistenbureaus komt naar voren dat de M&A markt in het eerste halfjaar van 2017 (H1) vooralsnog sterk presteert, met een hoog aantal gesloten deals. De waarde ligt voorlopig wel lager dan in 2015 en 2016, vooral omdat diverse deals zijn afgeketst in het eerste halfjaar. De daling van de dealwaarde in Nederland staat haaks op de cijfers elders in Europa. Uit data van Reuters blijkt dat de waarde van alle Europese fusies en overnames in het eerste halfjaar gezamenlijk met een derde is gestegen naar $440,5 miljard.

In het eerste halfjaar van 2017 hebben zich al verschillende grote deals voltrokken waarbij spelers uit de top 10 van beide databases betrokken waren. Een belangrijk voorbeeld is onder meer de mega-overname van Q-park door KKR (voor €2,95 miljard), begeleid door Nederlandse M&A adviseurs van J.P. Morgan en door een team van ING, dat KKR adviseerde. J.P. Morgan was verder betrokken bij een miljardendeal tussen Moody’s en de Zweedse investeerder EQT, dat Bureau van Dijk verkocht voor €3 miljard. H1 2017 kende nog drie miljardendeals*, waaronder de overname van Vanderlande door Toyota, voor (€1,2 miljard), begeleid door onder meer Big Four kantoor KPMG

De belangrijkste M&A bureaus (aantal deals H1 2017)

De analyse laat zien dat het uitmaakt van welke bron gebruik gemaakt wordt, aangezien de twee databases verschillende resultaten opleveren. Zo mag volgens M&A.nl ING zich koploper noemen als het gaat om het aantal gesloten deals in H1 2017 (17). Anderzijds roept OverFusies.nl Ernst & Young (19 deals) uit tot de actiefste dealmaker. En waar M&A.nl de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan meeneemt in hun ranking - met de hoogste dealwaarde van €17,5 miljard - zo is het bij OverFusies.nl juist ING die met €4,3 miljard (16 deals) de lijst aanvoert. Opvallend aan de verschillen tussen de twee databases is overigens dat ook voor dezelfde bedrijven de dealvolumes en waarden verschillen.

De belangrijkste M&A bureaus (waarde deals H1 2017-miljoen)

De activiteit in de overnamemarkt worden voornamelijk aangespoord door de lage rente. Het is in het verleden weinig voorgekomen dat overnames zo goedkoop te financieren waren door het maken van schulden. De drie grootbanken - ING, Rabobank en ABN-AMRO gaven begin 2016 al te kennen dat zij extra personeel wilden inhuren voor hun afdelingen corporate finance. Kijkend naar de ranglijsten van de onderzoeksbureaus zien we de drie banken inderdaad terugkomen. Van die drie partijen is ING - op basis van deze onderzoeken - het meest actief, met een notering in zowel aantal overnames als de waarde ervan. 

Vanuit de markt zijn wel zorgen te horen over het aantal transacties en de grootte ervan. Naast de enorm hoge prijzen die voor sommige overnametargets worden neergelegd, kunnen de overnames een enorme impact hebben op het personeel van de betrokken organisaties. Ook zaken als protectionisme spelen een rol in het geval van buitenlandse kopers. Redenen voor de politiek om zich te begeven op dit toneel en geregeld in te grijpen met verschillende beschermingsconstructies. Zo wil minister Henk Kamp van Economische Zaken bijvoorbeeld regels invoeren, die Nederlandse bedrijven meer bedenktijd geven bij een overname, zelfs als een deal al beklonken is. Over de hele linie echter, heerst onder adviseurs binnen het M&A domein vooralsnog vooral optimisme, zowel ten aanzien van deals binnen het corporate segment als binnen het midden- en kleinbedrijf.