Alipay uit China richt pijlen op Europa

08 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Alipay is ‘s werelds grootste online betaaldienst en wil nu ook zijn diensten gaan aanbieden in Europa. In plaats van zelf het wiel uit te willen vinden gaan ze een partnerschap aan met het van oorsprong Duitse Payworks. Payworks beschikt in Europa al over de benodigde infrastructuur en helpt Alipay integreren op de Europese markt voor mobiele betalingen.

Alipay is begonnen vanuit Alibaba, de grootste webshop ter wereld. Alibaba - dat in Nederland verkoopt via dochteronderneming AliExpress - maakte van oprichter Jack Ma één van de rijkste mensen ter wereld. Veel Chinezen maken gebruik van Alipay voor het afrekenen van hun aankopen. Wie zich in China marktleider mag noemen kan direct rekenen op duizelingwekkende getallen wat betreft de bedrijfsvoering. Alipay heeft een marktaandeel van 80%, wat overeenkomt met 520 miljoen gebruikers. Ongeveer evenveel als het totaal aantal inwoners van de hele Europese Unie. Hoewel binnenkort beschikbaar in Europa, blijft de dienst voorlopig alleen beschikbaar voor Chinezen

Chinezen kunnen binnenkort ook in Europa betalen met Alipay

Door het stijgende welvaartsniveau in China kunnen steeds meer Chinezen het zich veroorloven op reis te gaan. Jaarlijks spenderen Chinese toeristen inmiddels zo’n $ 260 miljard buiten de eigen landsgrenzen. Europese winkeliers willen het daarom eenvoudiger maken voor Chinezen om betalingen te doen. Voor Alipay is dit een uitgelezen mogelijkheid om toe te treden op de Europese markt. Om die toetreding snel en degelijk te laten verlopen is een partnerschap gezocht met Payworks. “Met Payworks als technologiepartner kunnen we ons platform snel en eenvoudig uitbreiden in Europa, zodat onze klanten ook op reis kunnen betalen met voor hen bekende middelen. We hebben een trouwe klantenkring en we vinden het belangrijk om buiten China dezelfde kwaliteit te bieden als in het thuisland.”

Het Duitse Payworks toont zich eveneens opgetogen, bij monde van CEO Christian Deger: “Alternatieve betaalmethoden worden steeds gebruikelijker. Alipay heeft een indrukwekkend klantenbestand en is in toenemende mate van belang voor winkeliers over de hele wereld. We zijn zeer opgetogen dat Payworks onderdeel is van de uitrol van Alipay in Europa.”