De Nieuwe Financieel Professionals van Welten aan het woord

01 augustus 2017 Banken.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In april dit jaar startten Lieke Mathijssen en Sabrina Verbaarendse het 2-jarig durende traineeship De Nieuwe Financieel Professional bij Welten. Het traineeship is erop gericht je te laten kennismaken met verschillende vakgebieden binnen de financiële dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan zakelijk- en particulier bankieren, verzekeren en pensioenen. Deze week zijn beide dames terug op de Welten Campus voor hun tweede sleutelcompetentiedag die in het teken staat van verbinden en intervisie. Tijdens de lunch  blikken we met Lieke en Sabrina terug op de eerste vier maanden en vragen we hen naar hun ambities en verwachtingen.

Sabrina (22 jaar), woonachtig in Rotterdam was na afronding van haar studie Financial Economics aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam op zoek naar een traineeship en stuitte via Facebook op de vacature van De Nieuwe Financieel Professional. Sabrina: “Binnen een dag na mijn sollicitatie kreeg ik gelijk vanuit Welten een reactie en kon ik snel op gesprek komen, erg fijn.” Lieke (22 jaar), woonachtig in Zundert: “Ik heb Sport, Marketing en Management aan de Fontys Hogeschool in Tilburg gestudeerd. Niet meteen logisch om een carrière te kiezen in de financiële sector maar ook ik  kwam Welten online tegen en werd verrast door de mogelijkheden. Daarnaast hoorde ik ook al positieve verhalen van mijn moeder die in haar rol als Verzekeringsadviseur bij de Rabobank al veel heeft samengewerkt met verschillende Weltenaren.”

Kickstart

“De eerste twee weken van het traineeship waren pittig”, aldus Sabrina. “Wij hadden dan het geluk dat er vanwege feestdagen een extra onderbreking in het programma zat.” Lieke beaamt dit: “Inderdaad heftig, maar na twee dagen voelde ik me wel ook gelijk thuis. Ik was terecht gekomen binnen een toffe groep mensen, hierdoor had ik wel het gevoel dat ik dit tot een goed einde kon gaan brengen.” “Voordat ik startte had ik me al ingelezen in de lesstof om het diploma Wft Basis te behalen. Tijdens de eerste weken hebben we aanvullend examentraining gehad. Erg nuttig en ontzettend veel geleerd, ook hoe je moet leren.”

Sabrina: “Ook de training Personal Branding staat me nog bij. Hierin geleerd hoe je jezelf moet profileren. Super belangrijk!” Beide dames vertellen ook veel gehad te hebben aan de sector opdracht. (Redactie: Deelnemers beantwoorden de vraag: hoe ziet de financiële sector eruit en wat speelt er.) Sabrina vertelt dat de sector aan veel veranderingen onderhevig is. “We hebben een crisis gehad, zorgplicht wordt steeds belangrijker, klantbelang centraal en Wft is een must.”

Sabrina Verbaarendse en Lieke Mathijssen - Welten

Proeve van bekwaamheid

Een belangrijk onderdeel binnen de eerste twee weken van het traineeship is de Proeve van bekwaamheid. Om dit te bemachtigen leren de trainees de theoretische achtergrond van financieel klantcontact om dit daarna middels het oefenen van klantgesprekken in de praktijk te brengen. Sabrina: “Hier hebben we veel aandacht en tijd aan besteed. Het klinkt heel makkelijk maar in de praktijk is het moeilijker dan je denkt.” Lieke: ”Je ziet jezelf in die twee weken echt groeien!”.

Praktijk

Aangezien Welten vanuit de markt de vraag kreeg naar professionals op het gebied van hypotheken zijn zowel Sabrina als Lieke samen met nog vier andere collega’s in nog eens twee extra weken klaargestoomd in een bootcamp Hypothecair Krediet. Uiteindelijk zijn beide dames na deze bootcamp gestart in een opdracht op de Rabo Klanten Service Particulieren van Rabobank Rotterdam. Hier zijn ze in ieder geval tot eind 2017 actief als Adviseur Particulieren. “Bij de start kregen we een buddy die ons kennis liet maken met systemen en ons mee liet luisteren alvorens we uiteindelijk zelf de lijn in gingen. We adviseren klanten op het gebied van betalen, sparen en verzekeren”, vertelt Lieke. Sabrina: ”Een goede eerste opdracht aangezien we een grote ontwikkeling doormaken op het gebied van systemen en gesprekstechnieken.”

Sleutelcompetenties

In het traineeship De Nieuw Financieel Professional worden een vijftal sleutelcompetentiedagen gepland waarbij de volgende competenties worden behandeld: samenwerken, verbinden, probleemoplossend vermogen, verbeteren en zelfsturing & ontwikkeling. In het begin van het traineeship wordt een opdracht geformuleerd die centraal staat gedurende het eerste jaar van het traineeship. Lieke: “Wij hebben voor onze centrale opdracht ontwikkelpunten voor de organisatie Welten geformuleerd. In juni zagen we de overige collega’s waar we mee gestart zijn bij Welten, dit was tijdens de eerste sleutelcompetentiedag. Toen hebben we onze opdracht besproken en zijn we ingegaan op de competentie samenwerken. Ook hebben we uiteraard onze ervaringen uit de praktijk gedeeld, erg leuk. In januari 2018 hopen we onze centrale opdracht af te ronden.”

Ambitie

Sabrina: “In 2018 vervolgen we het traineeship door een richting te bepalen waar je ambities liggen, denk aan: financieel advies, financiële planning, risicomanagement of zakelijk. Ikzelf ambieer een rol waarin ik de combinatie tussen klantcontact en analyse op kan zoeken.” Lieke: “Ik wil mezelf ontwikkelen op het gebied van hypotheken. Ik ben voornemens om dit jaar nog mijn Wft Consumptief Krediet te halen. Het liefst adviseer ik face-to-face, maar het is dan nog wel afwachten hoeveel van de rollen er in de toekomst overblijven. Over vijf jaar hoop ik zo’n zeven tot acht verschillende opdrachten te hebben gedaan ingevuld voor Welten. Dan heb ik denk ik pas echt een beeld van wat ik wil en hoe ik mezelf kan onderscheiden.”

De Nieuwe Financieel Professional

In de vacature van Welten staat: De Nieuwe Financieel Professional is deskundig, integer, energiek, sociaal en communicatief vaardig en voelt zich thuis in een digitale wereld. Zowel Lieke als Sabrina kunnen zichzelf hierin vinden. Bepaalde competenties heb je zelf al maar je kunt jezelf zeker blijven ontwikkelen. De ervaring is dat op dit moment vooral de nadruk ligt op de communicatieve en digitale vaardigheden. Lieke: “Door het meelopen in de praktijk ervaar ik dat ik vooral hierin gegroeid ben.”

Werken bij Welten

Op de vraag wat de belangrijkste redenen zijn voor anderen om te kiezen voor een start bij Welten antwoorden de dames:

Lieke: ”Ondanks dat ik pas één opdracht heb ingevuld heb ik al zoveel ervaring opgedaan. Ik ben echt als persoon gegroeid. Indien je jezelf wilt ontwikkelen dan zit je bij Welten goed. Daarnaast ben ik ook erg blij met de begeleiding en betrokkenheid van mijn manager. Zij staat altijd voor mij klaar.”

Sabrina: “Bij Welten krijg je de optimale begeleiding om jezelf te ontwikkelen. Aan opleidingsmogelijkheden geen gebrek. Ook fijn dat dit binnen de organisatie aangeboden wordt. Daarnaast fijn dat je met een traineeship goed kunt rondsnuffelen alvorens je je richting gaat bepalen. En als laatste heb ik ook echt leuke collega’s.”

Ook interesse in werken bij Welten? Ga voor onze vacatures en traineeships naar www.werkenbijwelten.eu.