TSB wordt eerste bank in Europa met inloggen via irisscanner

24 juli 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Britse high street bank TSB heeft aangekondigd in de nieuwe versie van zijn app – die uitkomt in september 2017 – gebruikers de mogelijkheid te bieden om in te loggen via een irisscan. De technologie is gebaseerd op de irisscanner van Samsung en is in eerste instantie alleen beschikbaar voor klanten met een Samsung Galaxy S8 of S8+.

Biometrics hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt in de financiële dienstverleningsindustrie. Momenteel wordt vooral veel gebruik gemaakt van vingerafdrukscanners, waarmee consumenten op hun smartphone kunnen inloggen in de Mobiel Bankieren App van hun bank, of zelfs al betalingen kunnen autoriseren. Ook maken verschillende financiële dienstverleners gebruik van selfies, bijvoorbeeld om een rekening mee te openen – zoals HSBC en ABN AMRO – of om mobiele betalingen mee te autoriseren.

Het gebruik van irisscanners was tot nu toe echter nog een ding van de toekomst. Hoewel Citigroup in 2015 aankondigde geldautomaten met irisscanners te testen, is er verder nog weinig aandacht besteed aan de technologie in de financiële dienstverleningssector. Eerder dit jaar werd echter de Samsung Galaxy S8 gelanceerd, een van de eerste massaal geproduceerde smartphones die over een irisscanner beschikt, waardoor toepassing van deze technologie vanuit de bankensector niet veel langer op zich kon laten wachten.

TSB introduceert in september 2017 inloggen in app via irisscanner

Inmiddels heeft de eerste Europese bank aangekondigd gebruik te zullen gaan maken van de irisscanner van Samsung in de nieuwe Android-versie van zijn app. TSB, een van de Britse high street banken, komt in september 2017 met de mogelijkheid om in te loggen in de app via de irisscanner op de Samsung Galaxy S8 en S8+. Andere inlogmethodes, zoals via vingerafdruk of wachtwoord, blijven beschikbaar. Carlos Abarca, CIO van TSB, vertelt over de nieuwe functionaliteit: “Irisherkenning stelt klanten in staat om hun TSB mobiele app te ontgrendelen door er simpelweg naar te kijken. Dit zorgt ervoor dat alle ID’s, wachtwoorden en informatie die klanten moeten onthouden verleden tijd worden.” 

Veiligheid

Volgens Abarca is inloggen met een irisscanner momenteel de meest veilige manier van inloggen. “De irisscanner kijkt naar 266 verschillende karakteristieken, tegenover de 40 karakteristieken die gescand worden in een vingerafdruk.” Toch bestaan er twijfels over de veiligheid van irisscanners, mede doordat een Duitse hackersgroep heeft aangetoond dat de irisscanner voor de gek kan worden gehouden met een hoge resolutie foto van een iris. Om die reden combineert TSB de inlogmethode met een digitaal certificaat, waardoor inloggen met een irisscan alleen mogelijk is op de smartphone van de gebruiker zelf.

“We willen dat onze mobiele klanten de app als snel en gebruiksvriendelijk blijven ervaren; irisherkenning biedt deze mogelijkheid en biedt daarnaast, in combinatie met onze andere veiligheidsmaatregelen, een niveau van cybersecurity die geen gelijke kent”, concludeert Abarca.