ABN AMRO biedt ondernemers korting op afsluitprovisie bij gebruik SBR

28 juni 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

MKB-ondernemers die vanaf 1 juli bij het aanvragen van een financiering de benodigde gegevens aanleveren in het SBR format, krijgen van ABN AMRO korting op hun afsluitprovisie. De tijd en moeite die deze manier van aanleveren bespaart is bij de bank een korting van €250 waard.

SBR staat voor Standard Business Reporting of Standaard Bedrijfsrapportages en is een nieuwe aanleverstandaard voor financiële rapportages, zoals jaarrekeningen. Ten opzichte van andere aanlevermethodes zoals via post, e-mail of pdf, biedt SBR verschillende voordelen, waaronder snellere verwerking en minder kans op fouten. Aanleveren via SBR kan ofwel via een intermediair die in bezit is van een SBR-softwarepakket ofwel zelf via een online aanleverportaal (SBR Direct) of eigen softwarepakket.

ABN AMRO biedt korting op afsluitprovisie

De omarming van de nieuwe aanleverstandaard gaat hard. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn vanaf 1 januari 2017 verplicht om hun jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel te deponeren via SBR en volgend jaar zal deze verplichting ook voor grote ondernemingen gaan gelden. Bovendien geldt SBR inmiddels ook bij de Belastingdienst als norm voor het aanleveren van financiële rapportages.

Korting op afsluitprovisie

Dat ook banken de ontwikkelingen op het gebied van SBR volgen, blijkt onder meer uit een nieuwe actie van ABN AMRO. De grootbank heeft aangekondigd vanaf 1 juli ondernemers korting te bieden als zij bij een financieringsaanvraag de benodigde gegevens aanleveren via SBR. Als een MKB-er een aanvraag indient met gebruik van de nieuwe aanlevermethode ontvangt hij of zij een korting van €250 op de afsluitprovisie. 

Op deze manier wil ABN AMRO de adoptie van SBR verder stimuleren. “Voor de intermediairs en ondernemingen die nog niet de digitaliseringslag hebben gemaakt, betekent de digitale aanleverstandaard een extra inspanning”, aldus de bank in het aankondigende persbericht. “Die zal zich echter snel terugverdienen”, stelt de bank, wijzend op de verminderde foutgevoeligheid van de methode en de volledige digitale gegevensuitwisseling.

Aanleveren van jaarcijfers kan nu nog zonder extra kosten via de post, e-mail of PDF, maar na 2017 zullen hier kosten aan worden verbonden vanwege de hogere verwerkingskosten van deze oudere aanlevermethodes.