Online platform om financiële problemen te voorkomen gelanceerd

20 juni 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Een groep initiatiefnemers heeft Geldfit.nl gelanceerd, een online platform met het doel financiële problemen bij Nederlandse consumenten te voorkomen en signaleren. Een van de initiatiefnemers was Rabobank, die onder meer een financiële bijdrage heeft geleverd aan het initiatief via de Rabobank Foundation. 

Geldfit.nl is een initiatief van SchuldHulpMaatje, Humanitas, Stichting Lezen & Schrijven, Sallandse Dialoog, Zilveren Kruis en gemeente Zwolle. Vanuit de bankensector heeft ook Rabobank zich als initiatiefnemer aan Geldfit.nl verbonden. Het doel van de website is om financiële problemen van Nederlanders in een vroeg stadium te signaleren of, liever nog, te voorkomen.

Geldfit

Om de financiële situatie van bezoekers snel in kaart te brengen, kunnen zij op de homepage van Geldfit.nl een test van zes vragen invullen. De vragen inventariseren onder meer waar Geldfit.nl bezoekers mee kan helpen (bijvoorbeeld bij grote veranderingen in hun financiële situatie of bij vaak last hebben van geldtekort). Op basis van de antwoorden die bezoekers geven in de test, krijgen zij een overzicht met tips, tools en (vrijwilligers)organisaties de hen kunnen helpen bij het verbeteren van hun financiële situatie. 

“Financiële problemen voorkomen of in een vroeg stadium oplossen is belangrijk”, vertelt projectleider Nathalie Eilander over het belang van een platform zoals Geldfit.nl. “We zien vaak dat mensen met schulden, bijvoorbeeld door schaamte, pas laat aan de bel trekken.” Eilander benadrukt dat Geldfit.nl geen gesloten initiatief is. “Andere organisaties die willen meewerken, worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen.”

Rabobank Foundation

Om de lancering van het platform te realiseren heeft Rabobank Foundation, het maatschappelijk fonds van Rabobank, een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd. Om de pilotfase van de website mede mogelijk te maken heeft de stichting €250.000 gedoneerd.