6 banken in top 25 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld

29 mei 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Tussen de 25 bedrijven die eind 2016 de grootste beurswaarde hadden, bevinden zich zes banken. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van persbureau Bloomberg. JPMorgan Chase is de grootste beursgenoteerde bank ter wereld en vertegenwoordigt een beurswaarde van ruim $300 miljard. 

Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat eind 2016 de vijfentwintig grootste bedrijven qua beurswaarde ruim $8,3 biljoen waard zijn. Iets minder dan een tiende daarvan wordt opgevuld door Apple, ’s werelds grootste beursgenoteerde bedrijf met een waarde van $803 miljard. Technologiereuzen Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Microsoft vullen respectievelijk de tweede en derde plaats met waardes van $653 miljard en $533 miljard. 

De 25 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld

Zes banken

In de top 25 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, die is samengesteld op basis van de gegevens van Bloomberg, bevinden zich ook zes banken. De hoogstgeplaatste bank is het Amerikaanse JPMorgan Chase op de negende plek. De aan de NYSE (New York Stock Exchange) genoteerde bank had eind 2016 een totale beurswaarde van $308 miljard.

Met een beurswaarde van $289 miljard is Banco Venezuela, een van de grootste universele banken van het Zuid-Amerikaanse land, het op twaalf na grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, en de op-een-na grootste bank. Op de plek daaronder (#14) volgt opnieuw een Amerikaanse bank; Wells Fargo & Co had eind vorig jaar een totale beurswaarde van $273 miljard.

Met een omgerekende beurswaarde van $246 miljard is de vierde bank in de lijst de Industrial & Commercial Bank of China op de zeventiende plek. Twee plaatsen daaronder volgt Bank of America ($293 miljard). De zesde en laatste bank in de top 25 – op de 23e plek – is opnieuw een bank uit Venezuela. Mercantil Servicios Financieros, dat zijn hoofdkantoor heeft staan in Caracas – de grootste stad in Venezuela – vertegenwoordigde eind 2016 een beurswaarde van $231 miljard.