Sparen voor een koophuis? Tips van MoneYou

24 april 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Door de huidige lage hypotheekrente is het financieel aantrekkelijk om een huis te kopen. Vandaag de dag moeten huizenkopers steeds vaker eigen geld inbrengen om een hypotheek te kunnen afsluiten. Dat betekent vaak dat mensen eerst moeten sparen, alvorens ze deze grote stap kunnen zetten. MoneYou geeft enkele tips.

Wie vandaag de dag een hypotheek wil afsluiten heeft eigen vermogen nodig. Zo kan men tegenwoordig nog maar 101% van de waarde van het te kopen huis lenen. In 2018 gaat dit naar 100%. Dit is wettelijk zo geregeld en geldt voor alle geldverstrekkers. Mensen moeten dus in de toekomst meer eigen geld bijleggen voor het kopen van een huis. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen voor een huis. Naast de koopprijs van een woning krijgt men te maken met bijkomende kosten. Deze kosten zijn onder andere: makelaars- en notariskosten, taxatiekosten, overdrachtsbelasting, advies- en bemiddelingskosten, eventueel de kosten voor een verbouwing.

Eigen geld inbrengen

Voor deze bijkomende kosten moet steeds vaker een beroep gedaan worden op het eigen spaargeld. Vaak is dat 3 tot 7% van de koopprijs. Moet voor een woning €150.000 betaald worden? Dan zijn er al gauw zo’n €5.000 aan bijkomende kosten. De maximale hypotheek die in dat geval verstrekt wordt is €151.500 (101% van €150.000). Er moet in dat geval dan nog €3.500 aan eigen geld ingelegd worden. En ligt de prijs voor een huis tussen de €200.000 en €250.000? Dan moet men ongeveer €4.000 tot €5.000 zelf meteen betalen*.

Sparen voor een koophuis: tips van MoneYou

De meeste mensen hebben dit soort bedragen niet gewoon even liggen. En als dat wel het geval is, zijn ze bedoeld voor het opvangen van onverwachte uitgaven. Meestal gaat het dan om het repareren of vervangen van de auto of onmisbare huishoudelijke apparaten, zoals de vaatwasser. Wie binnenkort een huis wil kopen, doet er dus verstandig aan om extra geld opzij te zetten.

Doelsparen en deposito’s

Om extra geld te sparen voor de koop van een huis kan Doelsparen een eenvoudige manier zijn om te sparen. “Je opent gratis een (extra) spaarrekening en geeft die rekening een naam, voegt een leuke foto toe en stelt het eindbedrag in”, legt MoneYou uit. Voor wie spaargeld heeft en dat langer kan missen kan een deposito mogelijk uitkomst bieden. Met deposito sparen is men verzekerd tegen rentedalingen in de periode dat het geld is vastgezet. De lengte van die periode kan men zelf bepalen.

* Schatting van bijkomende kosten aan de hand van onder andere makelaars- en notariskosten, taxatiekosten, advieskosten, etc.