Beroepsverboden voor twee senior bankmedewerkers

14 maart 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Tuchtcommissie van Stichting Tuchtrecht Banken heeft vorige week twee bankmedewerkers beroepsverboden opgelegd. De twee bankmedewerkers hebben een beroepsverbod van respectievelijk een jaar en zes maanden opgelegd gekregen voor werkzaamheden in de bancaire sector. De desbetreffende bankmedewerkers zijn inmiddels door de bank ontslagen.

Vorige week legde de Tuchtcommissie voor de tweede keer in haar bestaan sancties op na schending van de bankierseed. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laten deze uitspraken zien dat de bankierseed niet vrijblijvend is.

De uitspraken van de Tuchtcommissie betreffen dit keer twee senior bankmedewerkers.

Belangenverstrengeling

Aan een senior bankmedewerker is een beroepsverbod in de bancaire sector opgelegd van 1 jaar. De medewerker heeft zich schuldig gemaakt aan verstrengeling van eigen privébelangen met de zakelijke belangen van een cliënt bij het financieren van een hypotheek voor de aankoop van een huis. 

De Tuchtcommissie oordeelt dat de bankmedewerker niet integer en zorgvuldig heeft gehandeld, de belangen van de cliënt niet centraal heeft gesteld en diverse interne regels van de bank waarvoor hij werkte heeft geschonden. 

Beroepsverboden voor twee senior bankmedewerkers

Bekijken rekeningen zonder zakelijke aanleiding

De andere senior bankmedewerker is een beroepsverbod van 6 maanden opgelegd wegens het veelvuldig en herhaaldelijk inkijken van bankgegevens van cliënten, zonder dat daarvoor een zakelijke aanleiding was. De medewerker heeft dit toegegeven. Daarmee heeft de medewerker naar het oordeel van de Tuchtcommissie niet integer en zorgvuldig gehandeld en niet gehandeld volgens de door de bank voorgeschreven regels en gedragscodes.