Northern Trust en IBM ontwikkelen private equity blockchain toepassing

01 maart 2017 Banken.nl 1 min. leestijd

Northern Trust en IBM hebben samen een blockchain toepassing ontwikkeld voor de private equity markt. Volgens de partners is het de eerste commerciële toepassing van blockchain technologie in deze markt.

Volgens Northern Trust en IBM zal de private equity markt de komende tien jaar een exponentiële groei vertonen. Om hier op in te spelen hebben de vermogensbeheerder en technologische speler aangekondigd de eerste commerciële toepassing van blockchain te lanceren die speciaal bedoeld is voor de private equity markt. Met deze toepassing voldoen de twee partners aan de groeiende behoefte naar een meer transparante, veilige en efficiënte manier om complexe processen en documenten voor elk fonds te behandelen. Via blockchain technologie kunnen private equity fondsen eigendomsbelangen overdragen.

Northern Trust en IBM ontwikkelen private equity blockchain toepassing

IBM en Northern Trust vertellen: “Het zal op een betrouwbaar platform beheerd, onderhouden en gecontroleerd worden door regelgevende instanties in de gehele investeringscyclus. Dit is een echte innovatie voor de markt en verandert de wijze waarop private equity tot op heden geadministreerd werd.”

De oplossing die Northern Trust en IBM ontworpen hebben is bedoeld voor alle deelnemers in de private equity keten: van investment managers, general partners en commanditaire vennoten tot aan fondsbeheerders, toezichthouders en accountants. Door middel van digitale sleutels en permissies kunnen deelnemers binnen dit ecosysteem fondsinformatie delen, waarbij iedere deelnemer beschikt over een eigen unieke ledger en node. Alle ledgers en nodes samen creëren samen de gedeelde versie van de waarheid. IBM heeft Northern Trust vooral begeleid bij het oplossen van uitdagingen rondom ‘time’ en ‘trust’. Door de succesvolle samenwerking gebeurt de overdracht en verkoop van assets real-time en de grote mate van transparantie zorgt voor meer vertrouwen, hogere veiligheid en beter toezicht.