Robeco: Drie misverstanden over beleggen

22 februari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Er bestaan allerlei misverstanden over beleggen. Het is zaak om goed in beeld te krijgen wat wel en niet waar is bij het maken van een goede afweging of beleggen iets voor u is. In dit artikel gaat Robeco in op drie misverstanden over beleggen.

Misverstand 1: Beleggen is iets voor mensen met veel geld

Beleggen is geschikt voor mensen die hun vermogen willen laten groeien, maar ook voor wie vermogen wil opbouwen. Verschillende partijen bieden de mogelijkheid om maandelijks een klein bedrag te beleggen. Als u daarmee op tijd begint, zouden die investeringen op de lange termijn kunnen groeien tot een mooi bedrag. Het is belangrijk dat u erop let om alleen geld te beleggen dat u voor langere tijd kunt missen. Bedenk daarom voor uzelf of het een verstandige keuze is om te gaan beleggen.

Misverstand 2: Voor beleggen is veel kennis nodig

De meeste automobilisten weten precies wat er gebeurt als ze hun wagen in de eerste versnelling zetten en het gaspedaal indrukken, zonder dat ze enig idee hebben hoe het werkt of hoe de motor in elkaar steekt. Ze vertrouwen erop dat de autofabrikant voldoende kennis van zaken heeft om een goed product af te leveren waarvan de werking zich eenvoudig laat doorgronden. Hierdoor is het mogelijk om zonder technische kennis van zaken toch met een goed product de weg op te gaan. Als u geen verstand heeft van beleggen, kunt u investeren in een beleggingsfonds met een beheerder die inspeelt op ontwikkelingen in de financiële wereld.

Misverstanden over beleggen

Misverstand 3: Beleggen is net gokken

De koersen van aandelen en obligaties fluctueren, zodat er altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen. Hoewel de uitkomst bij gokken en beleggen onzeker is, heeft u bij beleggen veel meer mogelijkheden om uw risico te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door het vermogen te spreiden over verschillende soorten beleggingen. Als u alleen belegt met geld dat u voor langere tijd kunt missen, vermijdt u het gevaar dat u op een heel ongunstig moment moet verkopen. Op de lange termijn wordt het koersverlies in slechte beurstijden vaak goedgemaakt door dividendinkomsten en door jaren met positieve rendementen. Als u bijvoorbeeld in 2000 met beleggen was begonnen, had u tijdens de internetcrisis in 2001 en de financiële crisis in 2008 verliezen geleden. Desondanks had u over de afgelopen 16 jaar met beleggen een hoger rendement behaald dan bijvoorbeeld met sparen. Uiteraard geven in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kunt u vergelijken in een speciale tool van Robeco.