HSBC wil bonusplafond van 200% voor topbankiers

26 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

HSBC heeft deze week aangegeven te willen afwijken van de bonusregelingen die vanaf dit jaar in Europa zullen gelden. Dit jaar worden de bonussen van bankiers namelijk beperkt tot maximaal 100% van het jaarsalaris. HSBC wil echter dat topbankiers 200% van hun jaarsalaris als bonus kunnen ontvangen.

Strenger bonusbeleid

Sinds het uitbreken van de crisis neemt Europa – en Nederland – maatregelen tegen de (vaak exorbitante) bonusregelingen binnen de financiële sector. Vanaf 2015 geldt een aangescherpt beloningsbeleid voor de financiële sector in Nederland. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van een bonusplafond. Volgens het beleid kunnen Nederlandse bankiers straks maximaal 20% van hun vaste jaarsalaris als bonus ontvangen. Daarmee zou Nederland straks het strengste bonusbeleid van Europa hebben.

HSBC - Bonusplafond

Bonusinperking omzeilen

Eind vorig jaar gaf HSBC al te kennen dat ze naar manieren kijkt om de Europese regels met betrekking tot bonusinperking van bankiers te omzeilen. De CEO van de bank, Stuart Gulliver gaf eerder deze week aan kwartaaltoelages te willen uitkeren aan de HSBC  topbankiers. Die toelages vallen volgens de bank niet onder de Europese regelgeving, aangezien de uitgekeerde bedragen los staan van de behaalde resultaten door de bankiers. Door de toelages in te voeren zouden de strenge bonusregels al deels financieel gecorrigeerd kunnen worden.

Zelf zou de banktopman ook gebruik moeten gaan maken van de geplande kwartaalbedragen, aangezien hij tot op heden jaarlijks een miljoenenbedrag door de bestaande bonusregelingen kreeg uitgekeerd. Met een totaal inkomen van ongeveer €9,75 miljoen in 2013 en €9,65 in 2012 zou Gulliver voortaan kwartaaltoelages van circa €2,06 miljoen gaan ontvangen, waardoor hij onder de streep nagenoeg evenveel zal verdienen in de toekomst.

Banken zoeken creatieve oplossingen

In 2013 deed Mercer onderzoek naar de invoering van het nieuwe Europese bonusbeleid en stelde toen al dat Europese banken zich weinig zouden aantrekken van de regelgeving. “Ze gaan op grote schaal ‘creatieve oplossingen’ doorvoeren om het totaal aan arbeidsvoorwaarden op een gelijk niveau te houden”, aldus het adviesbureau. Ook Towers Watson voerde in 2013 een soortgelijk onderzoek door onder 150 HR managers binnen de bankensector. De helft van deze managers verwachtte dat salarissen zouden stijgen als gevolg van de bonusinperkingen van de Europese Unie.