Al ruim 3.000 bankiers doen mee aan Bank voor de Klas

18 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De voorbereidingen voor het initiatief 'Bank voor de Klas' zijn in volle gang. Van 10 t/m 14 maart 2014 gaan bankmedewerkers weer in groten getale financiële gastlessen verzorgen aan kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. In de afgelopen drie weken is het aantal gastdocenten verdubbeld naar meer dan 3.000 docenten. Met nog 4 dagen te gaan tot de uiterlijke inschrijfdatum is het initiatief goed op weg om het aantal gastdocenten van vorig jaar te evenaren.  Toen konden er 3.500 gastlessen gegeven worden aan ongeveer 110.00 kinderen.  

Belang van financiële educatie is groot

Jongeren krijgen steeds meer financiële verantwoordelijkheid. Lenen begint vaak al vroeg, schulden vormen voor jongeren een toenemend probleem. Daarin moeten ze begeleid worden, aldus de NVB. In de eerste plaats thuis, maar ook op school kan financiële educatie kinderen ondersteunen. En financiële educatie is geen overbodige luxe. De financiële kennis en vaardigheden van leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn namelijk nog onvoldoende, blijkt uit een recent onderzoek van het Nibud in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Met name in vragen over financiële kennis en verantwoord besteden werden veel fouten gemaakt.

Bank voor de klas

Financiële educatie centraal in de Week van het geld

In de Week van het geld staat het onderwerp 'Leren omgaan met geld' voor het primair onderwijs op de agenda. Gedurende de week vinden verspreid door het land tal van activiteiten plaats die erop gericht zijn om kinderen vanaf jonge leeftijd te leren omgaan met geld.

Tijdens de week van het geld verzorgen banken al enkele jaren financiële gastlessen. Ook dit jaar zullen bankmedewerkers aan de hand van verschillende onderwerpen rondom het thema geld kinderen financieel bewuster maken. Inmiddels hebben zich ruim 3.000 bankmedewerkers aangemeld om gastlessen te verzorgen. Aanmelden kan tot en met vrijdag 21 februari 2014. Ook basisscholen kunnen zich nog aanmelden. Bank voor de klas is een financieel gastlesprogramma van de NVB.