Danièle Nouy (ECB): Laat zwakke banken omvallen

12 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

“Zwakke banken kunnen maar beter verdwijnen”. Danièle Nouy, voorzitter van het centrale bankentoezicht ECB, heeft in haar eerste interview als Europese toezichthouder duidelijke taal gesproken. Voor bankiers zal een nieuw tijdperk aanbreken. De tijd dat banken gemakkelijk bij hun overheid konden aankloppen voor staatssteun is voorbij.

Tegen de verwachting in

“Wij moeten accepteren dat sommige banken in de eurozone geen toekomst hebben”, zei Nouy in een interview met de Britse zakenkrant  Financial Times. Daarmee gaat Nouy in tegen de verwachting dat zwakke banken zouden kunnen worden overgenomen en zo gered worden. “We moeten er een aantal op een ordentelijke wijze laten verdwijnen en ze niet noodzakelijkerwijs proberen te laten fuseren met andere financiële instellingen”, zegt zij tegenover Financial Times.

Band overheden en banken doorbreken

Nouy benadrukte in het interview ook dat zij de band tussen overheden en banken wil doorbreken. In haar ogen vormde deze verbintenis de basis voor de crisis. Ze eist dat banken kapitaal aanhouden als buffer voor hun beleggingen in staatspapier. “Een van de belangrijkste lessen uit de huidige crisis is dat er geen risicoloze bezittingen zijn, dus beleggen in staatspapier is niet zonder risico. Dat is aangetoond, dus nu moeten we daarop reageren”, aldus Danièle Nouy.

Ruimte om in te grijpen

Zij zegt in Financial Times: “Ik geef toe dat het misschien niet het beste moment is om middenin de crisis de regels te wijzigen, maar de ruimte om in te grijpen is er.” De grootbanken mogen strengere controles verwachten, nu de ECB het toezicht op de 130 grootste banken van de eurozone gaat overnemen van de nationale toezichthouders en het ‘Single Supervisory Mechanism’ (SSM) in Frankfurt zijn werkzaamheden heeft opgestart.

Zwakke banken verdwijnen

Het is de eerste stap richting de bankenunie die moet leiden tot herstel van vertrouwen in de Europese bankensector. Kleinere financiële instellingen blijven de verantwoordelijkheid van nationale toezichthouders, maar Nouy gaf aan ook daar de hoofdrol voor zich op te zullen eisen als daar aanleiding toe is. Later dit jaar organiseert haar instelling samen met de Europese Centrale Bank de nieuwe en strenge test voor de banken, een graadmeter voor financiële gezondheid. Financiële instellingen die te zwak zijn om te overleven, zullen aan het kortste eind trekken en verdwijnen.