Goldman Sachs en Rabobank helpen Imtech

07 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Amerikaanse bank Goldman Sachs gaat de internationale technisch dienstverlenende organisatie Imtech adviseren ten aanzien van hun financiële planning en structuur. Imtech kampt, met name door schandalen in Polen en Duitsland, al jaren met grote financiële problemen. ING, dat Imtech voorheen adviseerde, trekt zich terug als adviseur. Naast Goldman heeft ook de Rabobank een adviserende rol.

Imtech in zwaar weer
Het van oorsprong Nederlandse Imtech levert zowel nationaal als internationaal elektrotechniek-, IT- en werktuigbouw gerelateerde diensten aan organisaties. Tussen 2007 en 2012 kwam Imtech in Polen in financieel zwaar weer terecht, door schandalen met valse facturen. Door alle problemen was Imtech gedwongen zo’n €100 miljoen af te schrijven in het buitenland. Door de financiële problemen kwamen betalingsverplichtingen in gevaar.  

Imtech - Goldman Sachs - Rabobank

Duitsland
Eind februari 2013 bleek dat ook in Duitsland enorme afschrijvingen gemaakt moesten worden , in totaal zo’n €300 miljoen. Door een claimemissie van €500 miljoen kon een debacle uiteindelijk voorkomen worden. Imtech zag zich verder gedwongen om medio 2013 reorganisaties aan te kondigen om zo de financiële positie van het bedrijf weer op de rit te krijgen.

In Duitsland zijn de problemen echter nog niet opgelost. Reden temeer voor Imtech om advies in te winnen binnen de bankensector om hun financiële positie weer op de rit te krijgen.

Goldman
Imtech heeft Goldman Sachs ingehuurd om zich te laten adviseren over hun financiële planning en organisatiestructuur. Volgens ingewijden zou de bank echter met name zijn ingehuurd om Imtech te beschermen, middels een ‘defensiemandaat’ tegen opstandige aandeelhouders of een vijandige acquisitie. De bank zou hiervoor met name kijken naar het verbeteren van de kapitaalstructuur en het afstoten van bedrijfstakken overwegen.

Imtech zelf is tevreden met de keuze voor Goldman Sachs. Volgens een woordvoerder van de organisatie is de keuze op Goldman Sachs gevallen door hun “ruime expertise en ervaring. Het is een gerenommeerde partij” aldus de woordvoerder tegenover het FD.