Deutsche Bank kijkt terug op zwaar 4de kwartaal 2013

31 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Deutsche Bank heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar een nettoverlies geleden van €958 miljoen. Eerder deze maand kwam Deutsche Bank al onverwacht met voorlopige cijfers en meldde op dat moment een nettoverlies van circa €1 miljard. De bank is verplicht om een zogenoemde winstwaarschuwing uit te geven als de resultaten significant lager worden dan de markt verwacht. Het management van Deutsche Bank verkoos toen om de cijfers bekend te maken voor de presentatie van de definitieve resultaten.

Het verlies over het vierde kwartaal van 2013 is terug te voeren op aanzienlijke lagere inkomsten bij het zakenbankieren. Verder had Deutsche Bank opnieuw te maken met hoge kosten voor rechtzaken en reorganisatie van het financiële concern.

Lagere inkomsten zakenbankieren

De totale beloning voor werknemers bij de zakenbankdivisie van Deutsche Bank is het afgelopen kwartaal met bijna een kwart verminderd. Dat onderdeel van de bank bracht in deze periode 27% minder op dan in het laatste kwartaal van 2012.

Deutsche Bank - Meer verlies dan verwacht

Hoge kosten voor rechtzaken

Deutsche Bank stond de afgelopen periode zwaar onder druk. De Duitse toezichthouder Bafin uitte scherpe kritiek op bestuurders van Deutsche Bank in verband met de Libor-fraude. Zo zouden interne controles op de wijze waarop de rentetarieven werden vastgesteld hebben ontbroken en zou er van de door de nieuwe bestuurders beloofde cultuuromslag geen sprake zijn. Ook loopt er nog een rechtzaak over waar de schuld binnen Deutsche Bank ligt voor het manipuleren van de rentestanden. De bank moet bewijzen dat leidinggevenden niet op de hoogte waren van de fraude en dat alleen de handelaren verantwoordelijk waren voor de rentemanipulatie.

Verder werd eerder deze week bekend dat Deutsche Bank zijn klanten in Spanje in totaal €2,9 miljoen moet betalen als vergoeding voor de verliezen die zij hebben geleden door de ineenstorting van het Amerikaanse Lehman Brothers en de IJslandse banken Landsbanki en Kaupthing Bank. Volgens de Spaanse rechter heeft Deutsche Bank zijn klanten onvoldoende geïnformeerd over de risicio’s van hun beleggingen. Ook had Deutsche Bank meer voorzichtigheid moeten betrachten in de keuze voor zijn investeringen.

2014 uitdagend jaar

Over het gehele jaar 2013 boekte Deutsche Bank een nettowinst van €1,1 miljard. Weliswaar meer dan de nettowinst over het jaar 2012, maar minder dan de markt verwacht. Bestuursvoorzitters Jurgen Fitschen en Anshu Jain verwachten dat 2014 weer een uitdagend jaar zal worden voor Deutsche Bank. Ook benadrukten zij er alle vertrouwen in te hebben dat het komende onderzoek van de Europese Centrale Bank zal laten zien dat Deutsche Bank er goed voorstaat.