Nieuw Brits vijf pond biljet wordt milieuvriendelijker

09 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Afgelopen december berichtte Banken.nl over de invoering van plastic (polymeren) bankbiljetten in het Verenigd Koninkrijk vanaf 2016. Nu de Bank of England heeft bevestigd dat de huidige biljetten van katoen worden vervangen, is ook duidelijk geworden dat de nieuwe biljetten een stuk milieuvriendelijker zijn.  

Duurzamer

De plastic briefjes zullen gemaakt worden van een transparante plastic film, die bedekt is met een inktlaag. Die laag vormt het geprint ontwerp van het biljet. Hoewel katoen als organisch materiaal milieuvriendelijker geacht wordt dan plastic, is het nieuwe ontwerp juist duurzamer te noemen. De totstandkoming van katoen eist echter veel water en toevoeging van pesticiden (chemisch bestrijdingsmiddel), waardoor de productie van het nieuwe biljet zuiniger is.

 Vijf Pond

Veiliger en goedkoper

De Bank of England meldt dat het plastic briefgeld beter bestand is tegen vocht en vuiligheid en daarom tweeënhalf keer langer meegaat dan de huidige papieren briefjes. Daarnaast zal het formaat van het geld ook verkleind worden om zo goedkoper te kunnen produceren en minder grondstoffen te gebruiken. Bovendien zal het eenvoudiger zijn om beveiligingskenmerken aan te brengen op het nieuwe bankbiljet.

Geen primeur

Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat polymeren briefgeld uit gaat geven. Eerder introduceerde Australië het type briefgeld in 1988, waarna 25 landen dit ook deden. Recentelijk hebben Fiji en Mauritius ook de overstap gemaakt.

Saillant detail is dat de huidige directeur van de Bank of England, Mark Carney in het verleden aan de basis stond van de invoering van de polymeren briefjes in Canada. Carney reageert lovend op de invoering van het biljet: “Het is de volgende stap in de ontwikkeling van het biljet en zal hogere kwaliteit genereren, beter bestand zijn tegen vervalsing, milieuvriendelijker zijn en de belastingbetaler minder kosten.”