Britse centrale bank geeft plastic bankbiljetten uit

23 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Afgelopen week werd bekend dat de Bank of England (BoE) vanaf 2016 plastic bankbiljetten gaat uitgeven. Reeds in oktober startte de toezichthouder een onderzoek naar de mogelijkheden. Volgens de Britse centrale bank gaan deze twee keer zo lang mee als de katoenpapieren briefjes. Ook zijn deze moeilijker te vervalsen, en weten vaker een wasbeurt te overleven.

Op het plastic bankbiljet zullen Engelands grootste staatsman en schrijfster prijken. Winston Churchill (1874-1965) en Jane Austen verschijnen op respectievelijk vijf en tien pondbiljetten. In eerste instantie worden er biljetten van vijf pond uitgegeven om een jaar later briefjes van tien op de markt te brengen.  
 Britse centrale bank geeft plastic bankbiljetten uit

Kostenbesparing

Naar verwachting gaan de nieuwe bankbiljetten zo’n zes jaar mee, terwijl de huidige briefjes na drie jaar al verwaarloosbaar zijn. Het kostenplaatje speelt een belangrijke rol in de uitgave van de nieuwe bankbiljetten: zo’n 25% aan kosten zullen bespaard worden. In ruim twintig landen, waaronder Australië en Canada, zijn soortgelijke biljetten al in omloop. Groot-Brittannië is het land met de meeste inwoners waar tot op heden de plastic biljetten ingevoerd gaan worden.