Britse centrale bank wil plastic biljetten invoeren

09 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Om ervoor te zorgen dat geld langer mee gaat onderzoekt de Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), de mogelijkheid om plastic bankbiljetten in te voeren. Dit heeft de centrale bank onlangs aangekondigd.

Vanaf 2016 zou het geld in omloop gebracht kunnen worden en in fases voltrokken worden, eerst met de uitgifte van tien-pond biljetten gevolgd door de tien-pond variant. Om te beoordelen of de nieuwe geldvariant zal aanslaan zal dit in de komende tijd getest worden bij de Britse bevolking.

Engeland - London

Er is een relatief snel verval waar te nemen bij de bankbiljetten die nu in omloop zijn. Een biljet van 5 pond gaat over het algemeen maar 12 maanden mee, aangezien deze bestaan uit linnen en katoen en daarom kwetsbaar zijn. Mochten er nieuwe plastic biljetten komen, dan wordt de ouderwetse grondstof vervangen door polymeren met een laag inkt. Niet alleen wordt de levensduur van een bankbiljet dan bijna verdubbeld, maar ook is het geld hygiënischer, schoner en meer duurzaam. Ook fraudepraktijken zullen naar verwachting afnemen aangezien de biljetten minder makkelijk vervalsd kunnen worden.

Nederland

Onlangs peilde de De Nederlandsche Bank de mening ten aanzien van bankbiljetten bij de Nederlandse bevolking – zij gaven de eurobiljetten een 6,8 als cijfer, waarbij het €20 biljet het beste uit de bus kwam. Of Nederland mogelijk ook het invoeren van plastic biljetten zal overwegen is niet bekend.