Misbruik oplaadmethode van prepaid debitcard 3V-kaart

18 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De afgelopen weken is er melding gemaakt van serieuze problemen met het opladen van de prepaid 3V-kaart van VISA, onder andere door Kassa. Doordat het via beltegoed.nl tot nu toe mogelijk was om direct je saldo op te waarderen en deze pas later via je telefoonrekening te betalen, wordt de oorspronkelijke debitkaart een creditcard. Daags na het bekend worden van de misbruik van de oplaadmethode via beltegoed.nl is deze vorm van opladen geblokkeerd. Dat meldt Minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op gestelde vragen.

3V-kaart

De 3V-kaart is een ongepersonaliseerde prepaid debitcard die gebruikt kan worden voor betaalmethode waar alleen een creditcard wordt geaccepteerd. Dergelijke kaarten worden bijvoorbeeld gebruikt door mensen die niet in aanmerking komen voor een gewone creditcard maar toch aankopen willen kunnen doen waarbij uitsluitend met een creditcard kan worden betaald. De 3V-kaart is van VISA en wordt in Nederland uitgegeven door ABN AMRO.

3V Card

De 3V-kaart wordt dus gebruikt als een creditcard, maar je betaalt vooraf je saldo.  Opwaarderen is mogelijk op verschillende manieren, onder andere door direct in de winkel 'tegoed' te kopen of door geld over te maken vanaf een bank- of betaalrekening met iDEAL of via een gewone overschrijving.

Prepaid debitcard wordt creditcard

Via Beltegoed.nl was het tot nu toe mogelijk om direct je saldo op te waarderen en deze pas later via je telefoonrekening te betalen. Met deze constructie wordt de oorspronkelijke debitcard een echte creditcard, een vorm van krediet waar tegenover hoge kosten staan.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Minister Dijsselbloem van Financiën weten dat de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten aandacht schenken aan de serieuze signalen over problemen met de 3V-kaart.

Daags na het bekend worden van misbruik van de oplaadmethode via beltegoed.nl is deze vorm van opladen geblokkeerd. ABN AMRO is in samenwerking met 3V Benelux een intern onderzoek gestart naar de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren dat het opwaarderen van de kaart via beltegoed.nl mogelijk was op rekening van een derde. De minister zegt er vertrouwen in te hebben dat ABN AMRO in samenwerking met VISA Europa in dit concrete geval naar tevredenheid oppakt en afwikkelt.

De minister ziet aanleiding om op Europees niveau te pleiten voor uniforme regels over het opwaarderen van prepaid kaarten binnen de elektronischgeldrichtlijn.