Eurisbank eerste Islamitische bank in Eurozone

06 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Investeerders uit de Golfstaten zijn van plan om de eerste bank in de Eurozone op te richten, die geheel volgens Islamitische criteria zal werken. De nieuwe bank wordt gevestigd in Luxemburg, aldus persbureau Reuters.  De naam van de nieuwe bank zal Eurisbank worden. De initiatiefnemers verwachten dat Eurisbank in het laatste kwartaal van 2014 van start zal kunnen gaan. Dat zegt Ammar Dabbour, managing partner van Excellencia Investment Management, tegenover Reuters.

Europese bank voor particuliere en zakelijke klant

Samen met Deloitte gaat de in Luxemburg gevestigde Islamitische Investment Fonds beheerder Excellencia een plan ontwikkelen om de bank op te gaan richten. Met een startkapitaal van €60 miljoen stelt de nieuwe bank zich ten doel om financiële diensten aan te gaan bieden aan zowel particuliere klanten, als aan zakelijke klanten. Verder heeft Eurisbank het voornemen om ook vestigingen in Brussel, Frankfurt, Parijs en in Nederland op te richten.

Eurisbank vestigt zich in Luxemburg

Toestemming toezichthouder

Tot de investeerders behoren een koninklijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten, een bank uit één van de Golfstaten en meerdere private investeerders. In januari 2014 willen de initiatiefnemers formeel een banklicentie gaan aanvragen. In april 2014 hopen de investeerders een positieve reactie te krijgen van de toezichthouder.

Islamitisch bankieren

De criteria voor Islamitisch bankieren zijn gebaseerd op de koran. Rentevrij (geld met geld verdienen) en vermijden van waardefondsen van de alcohol- en tabaksindustrie. Ook winst maken met kansspelen is niet toegestaan. De bankinstelling verplicht zich om bij het operationele zaken doen, de Islamitische criteria toe te passen volgens de lokale wetgeving.