Megaschikking EU van 1,7 miljard voor 7 banken

05 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Zeven banken en een effectenmakelaar worden voor in totaal €1,71 miljard beboet wegens de manipulatie van de Euribor en Libor rente en het maken van illegale prijsafspraken waar de betreffende banken allen van profiteerden.

Illegale prijsafspraken

De Europese Mededingingsautoriteit heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar illegale prijsafspraken tussen banken met betrekking tot het vaststellen van rentetarieven. Volgens EU-commissaris voor mededinging, Joaquin Almunia, zijn de uitkomsten van het onderzoek schokkend. "Wat zo schokkend is, is niet alleen de manipulatie van de interbancaire rente, die over de hele wereld aangepakt wordt door de toezichthouders, maar met name ook de geheime overeenkomst tussen banken die verondersteld worden met elkaar te concurreren", aldus Almuni.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de Europese Commissie zeven banken bestraft met een boete van in totaal  €1,7 miljard. De hoogste boete ooit die door de mededingingsautoriteiten van de Europese Commissie is uitgedeeld.

Mega boete voor banken

Schikking betreft twee kartels

Het onderzoek van de EU bracht twee kwartels aan het licht. Het eerste dateert van september 2005 tot mei 2008, waarbij Barclays, Deutsche Bank, RBS en Société Générale betrokken waren. Handelaren van deze banken maakten onderling afspraken over de wijze waarop ze de Euribor berekenen.

Het tweede kartel bestond uit zeven overeenkomsten tussen banken die de Libor-rente in yen vervalsten. Bij dit kartel waren UBSCitigroupJPMorgan, RP Martin en ook weer RBS, en Deutsche Bank betrokken.

Rabobank niet beboet door EU

Rabobank krijgt geen extra boete van de EU voor de manipulatie van rentetarieven. Dat bevestigt een bron bij de Europese Commissie tegenover het Financieele Dagblad. Er zou ook geen nader onderzoek lopen naar de coöperatieve bank. Rabobank is eerder al beboet voor haar betrokkenheid bij het Libor-schandaal.

Het onderzoek van de EU was gericht op kartelvorming tussen banken. Rabobank heeft de rentetarieven gemanipuleerd voor eigen gewin. Er was hierbij, zoals tot nu toe blijkt, geen sprake van onderlinge afspraken.

Met €725 miljoen krijgt Deutsche Bank de hoogste boete. Ook Société Générale wordt met €446 miljoen zwaar beboet. Barclays en UBS ontsnappen aan een boete omdat ze de kartels aan het licht hebben gebracht.