ABN AMRO Private Banking op overnamepad

27 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO mengt zich actief in de overnamestrijd voor een tweetal internationale private banking onderdelen om de afhankelijkheid van de Nederlandse thuismarkt te verkleinen. ABN AMRO Private Banking heeft een bod uitgebracht op het Aziatische private banking onderdeel van de Franse bank Société Générale en (via Duitse dochter Bethmann Bank) op het particuliere klantenbestand van de Zwitsers bank Credit Suisse in Duitsland.

Minder afhankelijk van Nederlandse thuismarkt

Al eerder maakte staatsbank ABN AMRO bekend dat zij minder afhankelijk wil zijn van de Nederlandse thuismarkt. Om dat te realiseren wil de bank internationaal uitbreiden, onder meer in private banking. ABN AMRO streeft ernaar om binnen vier jaar tot een kwart van haar inkomsten buiten Nederland te boeken.

ABN AMRO Private banking

Prooi 1: Aziatische private banking onderdeel van Société Générale

ABN AMRO heeft een bod uitgebracht op het Aziatische private banking onderdeel van Société Générale. De Franse bank is bezig met het verkopen van bedrijfsonderdelen in grote delen van de wereld en schrapt banen om de winstgevendheid van het financiële concern te verbeteren Het Aziatische private banking onderdeel heeft naar schatting 13 miljard dollar onder haar beheer en wordt gewaardeerd op 300 tot 400 miljoen dollar. ABN AMRO is niet de enige partij die aast op dit onderdeel van Société Générale, ook DBS Group Holdings uit Singapore heeft een bod uitgebracht.

Prooi 2: Particuliere klantenbestand van Credit Suisse in Duitsland

Bethmann Bank, Duitse dochter van ABN AMRO Private Banking, heeft een bod gedaan op het particuliere klantenbestand van de Zwitsers bank Credit Suisse in Duitsland. Credit Suisse heeft al eerder bekend gemaakt dat de bank in Duitsland alleen nog maar klanten met een vermogen van meer dan €1 miljoen zal bedienen. Om de kosten naar beneden te halen heeft de bank in Duitsland al forse inkrimping gerealiseerd. De omvang van het klantenbestand is niet bekend. Ook hier is ABN AMRO niet als enige in de race. Bankhaus Merck Finck & Co heeft tevens een bod gedaan op het particuliere klantenbestand van Credit Suisse.

Bethman Bank maakt sinds 2004 deel uit van ABN AMRO Private Banking. De Duitse bank legt zich toe op vermogensmanagement, beleggingsadvisering en financial planning. Bethmann Bank nam twee jaar geleden de Duitsland delen van LGT Bank uit Liechtenstein over. De Duitse bank heeft ruim €22 miljard aan vermogen onder haar beheer.