Belgen stappen massaal over naar andere bank

20 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Dit jaar wisselen een record aantal Belgen van bank. Uit de cijfers van Febelfin, de overkoepelende federatie van banken in België, blijkt dat in ieder geval 72.000 Belgen dit jaar van bank zullen gaan veranderen. Dat zijn er meer dan 200 per dag, een absoluut record en een kwart meer dan twee jaar eerder. Dat meldt Het Belang Van Limburg. In Nederland en Engeland stappen juist steeds minder mensen over naar een andere bank.

Spaarrekeningen leveren weinig op en service onder maat

Klanten stappen op omdat ze van mening zijn, dat ze te veel betalen voor hun betaal- en spaarrekening, terwijl deze rekeningen nauwelijks nog iets opbrengen. De spaarder zet steeds meer geld op zijn spaarrekening, maar het blijkt steeds minder op te brengen. Onlangs heeft ook Belgische grootbank BNP Paribas de rente verlaagd naar een absoluut dieptepunt. “Het is de grootste ergernis van de spaarder”, zegt Jan Moers van Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, dat een onderzoek deed bij een groot aantal bankwisselaars. “Twee van de drie spaarders stappen om die reden op. Ze vinden dat ze te veel kosten betalen voor een rekening die vrijwel niets opbrengt. Nog eens 39% stapt op omdat ze ontevreden zijn over de service”, aldus Jan Moers.

Grasslei Gent Belgie

Bewuste klant kiest voor gratis betaalrekening

Het gevolg van deze ergernis laat zich raden: nog nooit zoveel Belgen hebben hun vertrouwde bank ingeruild voor een andere. “Maar liefst 77.000 spaarders hebben een overstapformulier gebruikt. We hebben te maken met een heel bewuste klant, die erg goed weet wat er op de markt speelt”, zegt Bob De Leersnyder van Febelfin. Volgens informatie van Test-Aankoop zijn BNP Paribas en KBC de grote verliezers. Argenta en Deutsche Bank, die een gratis betaalrekening aanbieden, doen het wel goed.

Maar weinig Nederlanders en Britten switchen van bank

Nederlanders zijn heel terughoudend om tussen banken te switchen. RTL Nieuws meldt dat vorig jaar 65.000 mensen wisselden van financiële dienstverlener. In 2009 waren dit er nog 94.000.

Nederlanders zien vaak niet de toegevoegde waarde om over te stappen. Men ziet simpelweg weinig verschil tussen de banken. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat Nederlanders hun eigen bank een ruime voldoende geven.

Ook ervaren Nederlanders een aantal drempels om daadwerkelijk te switchen, zoals de tijd en de moeite die het kost om alles over te zetten en het feit dat men het eigen rekeningnummer niet kan meenemen naar de andere bank. De overstapservice, die in het leven is geroepen om het voor mensen eenvoudiger te maken om over te stappen, lijkt dan ook onvoldoende effect te hebben.

Ook Britten switchen niet. De 46 miljoen Britse rekeninghouders zijn ook terughoudend om tussen banken te switchen. Van de vier grootste banken is het afgelopen jaar slechts 3% van de rekeninghouders naar een andere bank overgestapt, aldus de Payments Council.