Zalm: Alternatieve financiering succesvol met banken

18 november 2013 Banken.nl

“Alternatieve financieringsvormen voor ondernemers, zoals crowdfunding en kredietunies, kunnen niet succesvol zijn zonder de medewerking van banken”, aldus ABN AMRO topman Gerrit Zalm in zijn toespraak ter ere van de uitreiking van de Sijthoff-prijs.

Kredietverlening is een vak

“Kredietverlening is een vak, beoordeling van kredietrisico’s is een ambacht, dat komt je niet zomaar aanvliegen. Niet iedereen staat te trappelen om kredietrisico’s in zijn boeken te nemen. Bovendien betekent bankieren anno 2013 je onderwerpen aan een zeer omvangrijk pakket regelgeving en heeft men een zekere schaalgrootte nodig om levensvatbaar te zijn. Ik zie dan ook vooral mogelijkheden voor initiatieven die gebruikmaken van de infrastructuur en expertise van een bank”, aldus Zalm.

Financiering

Investeren in kredietportefeuilles

Het midden- en kleinbedrijf klaagt al langer steen en been over het gebrek aan kredietverstrekking. ABN AMRO voert gesprekken met institutionele beleggers over het stimuleren van de kredietverlening aan het MKB, aldus Zalm. De bank in staatshanden werkt aan de ontwikkeling van fondsen waarin grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, rechtstreeks kunnen investeren in kredietportefeuilles. Het mes snijdt hierbij, volgens Zalm aan twee kanten: a) de institutionele investeerders kunnen rechtstreeks investeren in de kredietportefeuille waarbij gebruik wordt gemaakt van de infrastructuur en expertise van de bank en b) de bank kan haar klanten blijven bedienen, “ook in tijden dat onze balans wellicht onder druk komt te staan door regelgeving en kapitaalschaarste”.

Gezamenlijk belang investeerders en bank

ABN AMRO ziet op deze manier de fondsen als een middel om kredieten te blijven verlenen aan klanten en institutionele investeerders kunnen hiermee één op één meedelen in de risico’s en rendementen van een kredietportefeuille. “Het is erg belangrijk bij dergelijke initiatieven de belangen van investeerders en van de bank parallel lopen”, aldus de topman van ABN AMRO.

Nieuws

×