ABN mogelijk aangeklaagd voor overkreditering piloten

06 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO kan een rechtszaak tegemoet zien van een kleine groep piloten. Volgens deze zestig piloten heeft ABN AMRO hen te hoge bedragen geleend voor het volgen van hun pilotenopleiding. De groep is volgens hun advocaat, Frank Olberts, in financiële problemen verzeild geraakt door deze leningen. Zij zijn van mening dat de bank de risico’s van de leningen, met een waarde van zo’n €150.000, destijds niet goed heeft gecommuniceerd. “Wij gaan eisen dat de lening wordt teruggebracht naar aanvaardbare proporties”, aldus Olberts.

ABN AMRO leningen voor Piloten
ABN AMRO biedt met haar ‘Pilotendesk’ al 25 jaar leningen aan studenten en professionals voor het financieren van hun pilotenopleiding, en is daarmee uniek in Nederland. De bank heeft ruim 3000 afnemers – zowel studenten als piloten – die van deze leningen gebruik maken. In een reactie op de aanklacht geeft een woordvoerder van ABN AMRO aan dat “het merendeel van de afnemers netjes hun lening afbetaalt”. Er is nu echter een kleine groep die in betalingsproblemen is gekomen. Zij leenden €100.000 van de bank plus een extra bedrag van €50.000, dat diende voor het betalen van de rente.

ABNAMRO - Overkreditering piloten

Aanklacht
De piloten, onder aanvoering van Olberts, verwijten de ABN AMRO onder meer het onvoldoende verstrekken van informatie over de risico’s van de leningen. Volgens de aanklacht zou er verder sprake zijn van “overkreditering” en “te hoge rentes” op de leningen. Overkreditering is bij wet verboden, stelt Olberts, die hoopt te kunnen profiteren van eerdere rechtszaken waarin de aangeklaagde uiteindelijk rente moest terugbetalen aan de gedupeerden. Mocht dat de uitkomst worden van een mogelijke rechtszaak, dan zou dat een enorme opsteker zijn voor de groep piloten. Volgens Olberts worstelen alle gedupeerden namelijk met de hoge lasten van de lening. Niet alleen is een overgroot deel van de gedupeerde groep piloten werkloos, maar staan ook werkende piloten financieel onder druk, net als de afgestudeerde piloten die ander werk hebben gevonden.

Reactie ABN AMRO
ABN AMRO geeft aan dat vanuit de bank er alles aan wordt gedaan om “passende oplossingen” te vinden voor de mensen die in financiële problemen zijn geraakt. Volgens de woordvoerder is ABN AMRO altijd nauwkeurig bij het verschaffen van financiering. ''We doen dat al 25 jaar. Andere banken hebben zich teruggetrokken. Wij doen dat niet, want dan laat je een hele beroepsgroep in de steek'' aldus de woordvoerder. Er wordt volgens de bank niet lukraak een lening verstrekt wanneer deze dient voor het volgen van een (piloten) opleiding – zo wordt er bijvoorbeeld van vliegscholen verlangd dat deze aantonen dat (aspirant) piloten met succes geplaatst worden bij vliegmaatschappijen.

Mocht de rechtszaak er komen, dan zal deze waarschijnlijk over een aantal weken in Amsterdam plaatsvinden. Het nodige papierwerk is echter voorlopig nog niet aangereikt. Ook ABN AMRO geeft aan vooralsnog geen dagvaarding te hebben ontvangen.