Bankverzekeraar SNS Reaal: Geen kwartaalcijfers meer

06 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het begin dit jaar genationaliseerde SNS Reaal gaat voortaan geen kwartaalcijferrapportages meer uitbrengen. Voortaan zullen er alleen nog de halfjaarcijfers en de jaarcijfers gepubliceerd worden. Dat heeft het financieel concern bekend gemaakt. De eerder aangekondigde publicatie van de derdekwartaalcijfers op 7 november aanstaande heeft de bankverzekeraar geannuleerd.

Verplichting tot publicatie kwartaalcijfers valt weg

Sinds de nationalisatie per 1 februari jl heeft SNS Reaal geen beursnotering meer. Daarom is de bank-verzekeraar niet meer verplicht om elk kwartaal een rapportage van de cijfers bekend te maken. SNS Reaal wijzigt de strategie. Het concern zegt zich nu te gaan richten op waardeontwikkeling op lange termijn. Daar past de publicatie van de kwartaalcijfers niet meer in, zegt een woordvoerder van de bankverzekeraar in een toelichting.

SNS Reaal geen kwartaalcijfers

Staatdeelnemingen rapporteren per half jaar

Volgens een woordvoerder van de Ministerie van Financiën is het voor de staatsdeelnemingen gebruikelijk om per jaar en halfjaar een bericht uit te brengen. ABN AMRO rapporteert echter wel nog vier keer per jaar. De bank, die topman Gerrit Zalm in 2015 weer naar de beurs hoopt te brengen, komt 15 november met de derdekwartaalcijfers.

Afschaffing verplichte kwartaalrapportages

De Europese Unie schaft vanaf 2015 de verplichte kwartaalrapportages af. De Europese Commissie vindt dat die rapportages “de cultuur van korte termijn denken” op de financiële markten in de hand werken. De Europese Commissie hoopt ook door afschaffing van de verplichting tot publiceren dat de administratieve lasten, voor met name kleinere bedrijven, zullen afnemen.

Kwartaalrapportages stimuleert korte termijn denken

In de zomer van 2012 pleitte John Kay, hoogleraar economie aan de London School of Economics, al voor afschaffing van de financiële kwartaalrapportages voor beursgenoteerde ondernemingen. Hij waarschuwde voor een cultuur waarin aandacht voor de korte termijn overheerst en verplichte regelgeving leidt tot ‘ticking the box’. Deze cultuur stimuleert het korte termijnbeleid van ondernemingen, wat schadelijk is voor de economie. Kay schreef zijn rapport op verzoek van het Britse Ministerie van Handel.