Revolut beleeft ‘breakout year’, Nederland belangrijke markt

09 juli 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Online bank Revolut heeft in 2023 een omzetgroei van 95% gerealiseerd naar €2,1 miljard. De nettowinst steeg naar €405 miljoen, een forse stijging ten opzichte van de €7 miljoen in het voorgaande jaar.

Revolut dankt de groei mede aan hogere rentes en een agressieve expansiestrategie. Nederland speelt hierbij een cruciale rol als een van de belangrijkste groeimarkten van de bank. In een exclusief gesprek met het FD ging CFO Victor Stinga onlangs in op de cijfers. Zo sprak hij van een “breakout year” voor de bank, die actief is in 38 landen en volledig in private handen is.

In 2023 verwelkomde Revolut maar liefst twaalf miljoen nieuwe klanten, waarmee het totaal aantal rekeninghouders op 45 miljoen uitkomt. In Nederland staat de teller momenteel op 800.000. Stinga ziet dit als een begin van verdere expansie.

Revolut beleeft ‘breakout year’, Nederland belangrijke markt

Zelfs in drukke markten als het Verenigd Koninkrijk, waar Revolut negen miljoen klanten heeft, blijft de groei doorgaan. “In vrijwel alle markten verslaan we de concurrentie. Alleen in Ierland, waar 50% van de inwoners een Revolut-rekening heeft, zakt de groei wat terug”, liet Stinga weten.

Agressieve groeistrategie

Sinds Revolut werd opgericht in 2015 kiest de bank steevast voor een agressieve groeistrategie, met daarbij wel de nodige obstakels op zijn weg, zoals conflicten met toezichthouders. De bank publiceerde dit jaar voor het eerst een uitgebreid jaarverslag. Hierin geeft Revolut duiding aan de resultaten.

De omzetgroei van Revolut in 2023 vloeit niet alleen voort uit rente-inkomsten, maar ook uit activiteiten zoals vermogensbeheer, beleggen, kredietverlening, crypto en boekwinsten. “Omzetdiversificatie is heel belangrijk in ons bedrijfsmodel. Ik wil geen monobedrijf worden. Geen enkel land of enkele productlijn mag meer dan 30% bijdragen aan het resultaat”, aldus Stinga tegenover het FD.

Over de waardering van Revolut, recent geschat op €40 miljard, wil Stinga niet speculeren. Hij geeft slechts aan dat de interesse van investeerders groot is. Bij de komende investeringsronde kunnen medewerkers voor in totaal €500 miljoen aan aandelen verkopen.

Miljoen rekeninghouders in Nederland?

De bank wil voor het einde van dit jaar een miljoen Nederlandse rekeninghouders bereiken. Hiermee loopt Nederland ver achter op landen als België, Frankrijk en Denemarken. In Duitsland verloopt het avontuur nog minder snel dan in Nederland. Om sneller aan de miljoen Nederlandse klanten te komen, heeft Revolut zijn aanbod aangepast aan de Nederlandse markt met onder meer lokale IBAN’s, Tikkie-integratie en een concurrerend spaarproduct.