PwC: Bankensector heeft 57 miljard slechte leningen

31 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Nederlandse banken hadden eind vorig jaar voor een bedrag van €57 miljard aan noodlijdende kredieten (Non-Performing Loans; NPL) uitstaan bij bedrijven, consumenten en huiseigenaren. Vijf jaar geleden, net voor de uitbraak van de crisis, was dit rond de €30 miljard. Dit blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC.

In 2008 bedroeg het totaal aan NPL’s bij Nederlandse banken €32 miljard. Als gevolg van de crisis verkregen kredieten in snel tempo de status van ‘non-performing’, waardoor het totaalbedrag tussen 2008 en 2012 is geëxplodeerd. Anno 2013 heeft de bancaire sector in ons land gezamenlijk €57 miljard aan dubieuze leningen uitstaan in de maatschappij.

Non Performing Loans in Nederland

Met een totale NPL van €57 miljard staat Nederland op de zevende plaats in Europa. Koploper is Duitsland, met €179 miljard aan zogeheten ‘bad loans’. De algehele Europese bankensector heeft €1.2 biljoen uitstaan. De top 6 landen – respectievelijk Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië en Frankrijk – nemen €900 miljard, oftewel 75% van het totaal, voor hun rekening. Een overzicht van het volume noodlijdende kredieten per Europees land:

Non Performing Loans per Europees land