KPMG accountant controleert jaarverslag Bank Vaticaan

10 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Waar de Rooms-Katholieke kerk en het Vaticaan al eeuwen lang geheimen met zich meedragen lijkt er op sommige gebieden wat meer transparantie te komen. Onlangs maakte de bank van het Vaticaan, genaamd ‘Het Institituut voor Religieuze Werken’ (IOR) zijn winstcijfers bekend. Adviesbureau KPMG controleerde de financiële resultaten van 2012.

Waar de Vaticaanse bank in 2011 nog een nettowinst boekte van €20,3 miljoen, realiseerde de bank in 2012 €66,3 miljoen meer winst en kwam uit op €86,6 miljoen. Ruim 82% van de winst, zo’n €54,7 miljoen komt het Vaticaan ten goede. Het jaarverslag van het IOR, dat nooit eerder werd vrijgegeven, werd gecontroleerd door accountants van Big Four KPMG.

Meer transparantie

De nieuwe transparantie route die het Vaticaan heeft ingeluid werd onder andere ingezet door Ernst Feiherr von Freyberg, de Duitse president van de bank die in februari werd aangesteld. Reden voor meer transparantie ligt in het feit dat het imago van de bank flink onder vuur ligt voor vermeende witwas- fraude- en corruptie praktijken*. Diverse financiële instellingen hebben het IOR daarom inmiddels op hun zwarte lijst staan. 

Vaticaanstad - KPMG

De kwestie was reden temeer voor de huidige paus Franciscus, die sinds zijn aanstelling pleit voor meer transparantie en soberheid, om een onderzoek in te stellen naar het IOR. In 2010 deed Paus Benedictus XVI al een poging om een toezichthouder voor de bank in te stellen, wat moest leiden tot meer transparantie, maar dat initiatief leidde echter tot niets.

Wellicht zal de Vaticaanse bank, naar aanleiding van het onderzoek van de huidige paus, opgeheven worden en worden de bankzaken ondergebracht bij een commerciële bank. Op dit moment wordt de paus al door een commissie geadviseerd over een mogelijke herstructurering van de Romeinse Curie**, het bestuursorgaan van het vaticaan. Over een mogelijke opheffing van de bank zal dezelfde commissie, die deze week zijn bijeengekomen, moeten besluiten.

* Naar aanleiding van diverse fraudebeschuldigingen besloot de Vatican bank rekeningen van buitenlandse ambassades te sluiten. Na grote contante stortingen van de ambassades van Iran, Irak en Indonesië wordt gevreesd dat deze ambassades zijn betrokken bij het witwassen van geld en andere illegale transacties.

** Eerder berichtte Consultancy.nl al dat de Paus wordt bijgestaan door een consultant van McKinsey.