Vatican Bank sluit rekeningen buitenlandse ambassades

02 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De bank van het Vaticaan wil alle rekeningen van haar buitenlandse ambassades sluiten. Dat meldt persbureau Reuters. Na zorgen over grote contante stortingen van de ambassades van Iran, Irak en Indonesië wordt gevreesd dat deze ambassades zijn betrokken bij het witwassen van geld en andere illegale transacties.

Ongewone transacties leiden tot zorgen

Na stortingen van soms meer dan €500.000 aan contant geld door buitenlandse ambassades maakt de Istituto per le Opere di Religione, zoals de bank van het Vaticaan officieel heet, zich grote zorgen dat deze ambassades via hun bank geld proberen wit te wassen. Dat concludeert de Financiële waakhond van het Vaticaan, die de transacties in 2011 onderzocht. De Vaticaanse bank heeft daarom besloten de rekeningen van deze ambassades te sluiten.

Het voorstel om de rekeningen te sluiten zou naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke aanbeveling zijn geweest van paus Franciscus I, naar aanleiding van de doorlichting van de bank.

Vaticaanstad

Istituto per le Opere di Religione

De Vaticaanse bank is oorspronkelijk opgericht om het geld te beheren van priesters en nonnen, katholieke liefdadigheidsinstellingen, werknemers van het Vaticaan en andere katholieke instituten. De Vaticaanse bank bracht 1 oktober 2013 voor het eerst haar jaarverslag uit. De bank boekte vorig jaar een nettowinst van €86,6 miljoen. Het aantal rekeninghouders van de bank is gestegen tot 19.000.