Robeco: Onzekere tijden beleggers door reeks factoren

09 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Door een optelsom van factoren gaan beleggers onzekere weken tegemoet. De dreiging van een interventie in Syrië, een mogelijke afbouw van de steun van de Federal Reserve, onrust over de Amerikaanse rente en politieke onzekerheden in de westerse industrielanden zijn redenen voor een voorzichtiger beleggingsbeleid. Dit stelt Artino Janssen, Chief Investment Officer Asset Allocations bij Robeco.

Optelsom van factoren zorgt voor onzekerheid

Een minder risicovolle insteek in de beleggingsportefeuilles is gepast, nu een (beperkte) interventie in Syrië steeds dichterbij komt, zegt Artino Janssen. “Maar Syrië is niet de enige reden. De toegenomen spanning in het Midden-Oosten moet je optellen bij de aanstaande afbouw van goedkoop geld in Amerika, en de onzekerheid die de Duitse parlementsverkiezingen in september met zich meebrengen.”

Robeco - Syrie conflict

Janssen verwacht niet dat de afbouw van de steun van het Amerikaanse stelsel van centrale banken aan de economie negatief zal uitwerken, maar het leidt wel tot onzekerheid op de financiële markten. Een verdere stijging van de rente op de kapitaalmarkt is zeer realistisch, en dat is ongunstig voor de aandelenmarkten. Ook een uitspraak dit najaar van het Duitse Hof (over het opkopen van obligaties door de ECB), twijfels over het beleid van de Japanse regering en de doorsudderende problemen in de Europese muntunie noemt Janssen als aanvullende redenen om “risico van tafel te halen”.

Winst nemen in aandelen

De reeks van risicofactoren is voor Janssen en zijn collega’s reden om winst te nemen en de overweging van aandelen in de ontwikkelde markten (Europa, Noord-Amerika en Japan) terug te brengen. Grondstoffen en hoogrentende bedrijfsobligaties zijn nu meer intrek. Jansen verwacht een scherpe olieprijsstijging door een grote kans op een escalatie in het Midden Oosten. Hoogrentende bedrijfsobligaties zijn favoriet bij Robeco.