ASN Bank belegt 50 miljoen in groene EIB-obligaties

26 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

ASN Bank investeert €50 miljoen in de zogeheten ‘Climate Awareness Bonds’ van de De Europese Investeringsbank (EIB). Met deze groene obligaties financiert de EIB projecten op het gebied van wind- en zonne-energie en energie-efficiency, die bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot in Europa. Dit is de eerste keer dat de duurzame bank obligaties koopt van de EIB.

‘Climate Awareness Bonds’

Begin juli 2013 plaatste de EIB voor €650 miljoen ‘Climate Awareness Bonds’. Met deze obligaties financiert de investeringsbank projecten die het klimaat ten goede komen. Dat de ASN Bank nu instapt heeft te maken met de huidige voorwaarden die de EIB aan de projecten stelt. Deze voldoen aan de strikte duurzaamheidscriteria van de ASN Bank.

De EIB is blij met de deelname van de ASN Bank. “De betrokkenheid van de ASN Bank betekent dat de projecten die we financieren, voldoen aan de strengste criteria. Goedkeuring door de ASN Bank is een veelzeggend signaal,” aldus Aldo M. Romani, bij de EIB verantwoordelijk voor het aantrekken van financiering.

ASN Bank - Groene EIB-obligaties

Investeren in Nederland

Hoeveel de EIB in 2013 gaat investeren in duurzame projecten in Nederland is onduidelijk. Begin van dit jaar maakte de EIB bekend voor 2013 meer investeringsruimte te hebben om Nederlandse projecten en sectoren te ondersteunen. In 2012 heeft de EIB voor ongeveer €1,2 miljard geïnvesteerd in Nederland. Een relatief klein deel in vergelijking met de totale investering in Europa van zo'n €50 miljard.