Robeco: Sterk groeipotentieel in gezondheidseconomie

19 augustus 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Veel sectoren lijden onder de economische crisis, maar dat geldt niet voor de markt van vitaminen, voedingssupplementen en sportvoeding, aldus Robeco. Die groeit als nooit tevoren. In veel landen slaat de vergrijzing toe, waardoor er meer vraag is naar producten die ouderen helpen zo lang mogelijk gezond te blijven. Daarnaast is er wereldwijd meer aandacht voor preventie, om de uitdijende zorgkosten in de hand te houden. Het slikken van vitaminen en voedingssupplementen moet kostbare doktersbezoekjes en behandelingen uitsparen.

1 op 3 volwassenen is te zwaar

Een andere belangrijke groeifactor is de toename van obesitas, aldus Robeco. Wereldwijd is meer dan één op de drie volwassenen te zwaar. Steeds meer consumenten worden zich bewust van de schadelijke gevolgen van overgewicht voor de gezondheid en de voordelen van lichaamsbeweging. Dat leidt tot een toenemende vraag naar producten die helpen om fit te zijn.

Sportvoeding

Een van de sterkst groeiende deelsegmenten in de markt voor gezondheidsvoeding is de handel in sportvoeding, aldus Robeco. Steeds meer jonge consumenten, die veel sporten, nemen deze producten af. Daarnaast is het een innovatieve markt, die zich uitbreidt van bodybuilding naar een gezonde levensstijl. Naast producten die extra energie leveren voordat je gaat sporten, gebruiken sporters bijvoorbeeld ook eiwit-shakes die het lichaam helpen herstellen na een zware inspanning.

Robeco - Supplementen

Verdubbeling

"Al deze trends dragen bij aan forse omzetstijgingen voor fabrikanten en winkeliers die deze middelen maken en verkopen", zegt Diederik Basch, analist bij Robeco. "Alleen al in de Verenigde Staten ging er vorig jaar  $32 miljard om in dit segment. Dat betekent een verdubbeling in 14 jaar tijd. Maar ook in Europa en Azië groeit deze markt hard." Niet alleen fabrikanten van vitaminen en voedingssupplementen doen goede zaken, maar ook speciaalzaken die deze producten verkopen, zoals de Amerikaanse winkelketens GNC en The Vitamin Shoppe.

Versnipperd

De markt voor vitaminen en voedingssupplementen is wel versnipperd. Dat biedt volgens Basch ruimte voor consolidatie. Hier is vorig jaar al een begin mee gemaakt, toen de Britse levensmiddelengigant Reckitt Benckiser (na een overnamestrijd met het Duitse Bayer) voor $1,4 miljard de Amerikaanse vitaminemaker Schiff inlijfde. Daarnaast doen bedrijven als Procter & Gamble, DSM en Pfizer met enige regelmaat kleine overnames. Basch verwacht in de toekomst meer overnames. "Steeds meer levensmiddelenbedrijven zien het groeipotentieel van deze markt. Bovendien is in deze sector schaalgrootte van belang, omdat dit leidt tot een groter distributienetwerk en kwantumkorting bij leveranciers."

Good Manufacturing Practices

Een andere factor die de overnamehonger aanwakkert is de invoering van zogeheten Good Manufacturing Practices in de voedingsmiddelenindustrie, een systeem dat de kwaliteit van producten moet waarborgen. Basch: "Het is belangrijk om aan deze richtlijnen te voldoen. Fabrikanten die het op dit terrein goed doen, kunnen ook aantrekkelijk zijn voor andere ondernemingen."