Oliver Wyman: Splitsing van banken kost miljarden

05 juli 2011 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Een rapport van adviesbureau Oliver Wyman heeft in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten geleid tot een groot debat over de toekomst van bankieren. Uit het onderzoek, dat in opdracht van grote Engelse banken werd gedaan, blijkt dat het opsplitsen van investment banking- en retaildivisies banken tussen de £12 en £15 miljard kan gaan kosten. De berekening is gebaseerd op een case-study van Engelse banken, maar de resultaten zijn ook toepasbaar op andere grote economieën zoals de Verenigde Staten, Japan en Duitsland.

Als banken hun operaties moeten herstructureren door hun retail- en investmenttakken op te splitsen, zal dat de vijf grootste banken in het VK tot £15 miljard per jaar kosten, aldus de consultants. De kosten zullen toenemen doordat banken niet gemakkelijk kapitaal kunnen verplaatsen tussen de verschillende divisies. Daarnaast moeten zij op zoek naar meerdere financieringsbronnen om de verschillende delen van hun globale structuur te ondersteunen. De implementatie van de zogenaamde “functionele subsidiarisatie” zal voorkomen dat banken kapitaal verplaatsen tussen verschillende units. Hierdoor wordt de winst van kredietverstrekkers drastisch ingeperkt.

Toonaangevende Engelse banken, waaronder HSBC, Barclays en Royal Bank of Scotland, vrezen dat de potentieel toekomstige wetten een splitsing van retail- en investmenttakken afdwingen. Daardoor worden zij gedwongen om verschillende kapitaalstructuren hebben. De banken hebben daarom Oliver Wyman ingehuurd om de implicaties van de wetten te onderzoeken. Met deze onafhankelijke studie hopen zij tegenwicht te geven aan regelgevers.