ING verlaagt met aantrekkelijke deal funding gap bank

16 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Na 5 maanden onderhandeling heeft ING een op het oog aantrekkelijk deal afgesloten, waarbij de bank €2 miljard aan hypotheken doorverkocht heeft aan beleggers. Hiermee zet ING een stap die veel Nederlandse banken op dit moment willen zetten: reduceren van de honderden miljarden aan hypotheken op hun balans.

De overige Nederlandse banken zijn zeer benieuwd met welke partij ING deze deal heeft gesloten. Deze partij of vergelijkbare partijen zouden namelijk ook wel eens interesse kunnen hebben in hun hypotheekportefeuille. ING geeft geen enkele informatie. De bank wil zelfs niet zeggen welk soort organisatie of type belegger het betreft.

Hypotheken van de balans

ING heeft een pluk van €2 miljard aan hypotheken doorverkocht aan beleggers. In tegenstelling tot reguliere securitisatie deals staan na deze deal de hypotheken niet meer op de balans van ING. De beleggers nemen een deel van de hypotheekportefeuille van ING-dochter WestlandUtrecht Bank integraal over en dragen alle risico’s op deze lopende hypotheken.

ING verlaagt met aantrekkelijke deal funding gap bank

Funding gap

De transactie van ING is misschien wel een oplossing voor een van de grootste uitdaging van Nederlandse banken: de funding gap. De funding gap is het gat tussen het spaargeld dat banken ophalen en de kredieten die ze uitzetten. Deloitte becijferde vorig jaar dat de funding gap is toegenomen tot €334 miljard ofwel 52% van de uitstaande Nederlandse hypotheekschuld.

“Dit is een interessante ontwikkeling”, zegt Udo van der Linden van ABN AMRO Debt Solutions tegenover het Financieele Dagblad. “Het past ook in deze tijd, waarin gesproken wordt hoe we de funding gap in Nederland kunnen verkleinen.”

Aantrekkelijke oplossing voor bank en belegger

Banken en toezichthouders zoeken naar oplossingen voor dit gat van €334 miljard. Tot nu toe gingen die alleen over financiering, zoals alternatieve funding instrumenten als covered bonds, securitisaties en fondsmodellen en niet over oplossingen om hypotheken helemaal van de bankbalans te halen, zoals ING heeft gedaan.

ING heeft met deze deal haar funding gap verlaagt en naar alle waarschijnlijkheid een vergoeding ontvangen voor de verwachte winstmarge op de verkochte portefeuille. Voor banken is het aantrekkelijk, maar gezien de hoge rente en winstgevendheid van portefeuilles voor beleggers ook. Van der Linden tegenover het FD: “Ik kan me voorstellen dat hier zeker vraag naar is.”