Econome gearresteerd voor stalking hoofdeconoom Citi

04 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Nederlandse econoom, jurist en publicist Heleen Mees is opgepakt op verdenking van stalking van Citigroup’s hoofdeconoom Willem Buiter. Mees en Buiter (Britse econoom van Nederlandse afkomst) hadden naar verluidt een relatie welke tot een einde was gekomen.

Mees is gearresteerd in New York. Volgens Amerikaanse media heeft de 44-jarige Nederlandse zich schuldig gemaakt aan het stalken van Buiter. Mees zou Buiter gedurende twee jaar meer dan duizend e-mails hebben gestuurd en ook zijn vrouw en kinderen hebben bestookt. Mees is inmiddels weer op borgtocht vrijgelaten, schrijven Amerikaanse media. De rechter in New York heeft Mees verboden nog contact op te nemen met Buiter en bij hem of zijn familie in de buurt te komen.

“Ik weet dat Heleen dol op hem was. Je weet hoe het is met de liefde, als die verzuurt, kunnen er rare dingen gebeuren”, zegt een anonieme bron die bevriend is met zowel Buiter als Mees. Volgens Mees' advocaat Vaneshka Hyacinthe hadden de twee een langdurige relatie waarbij “beiden elkaar e-mails hebben gestuurd”, zo schrijft de New York Daily News.

Willem Buiter - Hoofdeconoom Citigroup

De in Hengelo geboren Mees was verbonden aan de Universiteit van Tilburg en aan de Erasmus Universiteit. Tegenwoordig is zij adjunct associate professor aan de Wagner Gradute School of Public Service. Haar onderzoek richt zich vooral op het monetaire beleid van centrale banken. Van 14 juni 2012 tot 30 mei 2013 schreef zij een column voor Het Financieele Dagblad. Mees is bij het grote publiek ook bekend van haar optreden bij Pauw & Witteman in het kader van de arrestatie van de voormalige directeur van het IMF Dominique Strauss-Kahn, die was gearresteerd op verdenking van verkrachting van een hotelkamermeisje. Mees riep op niet al te snel een oordeel te vellen over de Fransman, althans niet voordat de rechter een uitspraak had gedaan.

Buiter is in het bezit van de Britse en Amerikaanse nationaliteit en is verbonden aan de London School of Economics. Sinds januari 2010 is hij de hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup. Van 1997 tot 2000 was Buiter lid van het Monetary Policy Committee van de Bank of England, dat besluit over de rentestand in het Verenigd Koninkrijk. Tussen 2005 en 2007 was hij lid van de Raad van Economisch Adviseurs van de Tweede Kamer. Van oktober 2007 tot december 2009 schreef hij het populaire en invloedrijke weblog Maverecon op de website van de Britse krant Financial Times.