Citigroup krijgt toestemming om in Irak te bankieren

26 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De centrale bank van Irak heeft Citigroup toestemming verleend om in Bagdad een kantoor te vestigen.

Citigroup zal de eerste Amerikaanse bank worden met een vestiging in Irak. In de zakenkrant The Wall Street Journal zei Dennis Flannery, dat Irak een interessante groeimarkt is. “Onze economen voorspellen dat de Iraakse economie tegen 2050 een omvang zal hebben van rond de 2 biljoen dollar”. Flannery wordt de nieuwe vestigingsleider in Bagdad.

Het Iraakse bruto binnenlands product nam in 2012 volgens cijfers van het IMF toe met 8,4% tot 212 miljard dollar.

Citi - Irak

Citigroup is van plan om een belangrijke partner te worden in de financiering van de wederopbouw van de bijna geheel verwoeste infrastructuur. Momenteel doet de bank al zaken met een aantal grote oliemaatschappijen en financiert Citigroup ook andere buitenlandse bedrijven die in Irak werken.

Tot nu toe zijn er alleen buitenlandse banken uit andere landen rond de Perzische Golf gevestigd in Irak. Vanwege de grote veiligheidsrisico’s zijn de grote westerse banken heel terughoudend om kantoren te open in Irak.

Citigroup heeft al een aantal vestigingen in het Midden-Oosten. De bank heeft kantoren in de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar, Koeweit, Egypte en Libanon.