Deloitte: Huizenprijzen Nederland dalen hardst in EU

26 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De huizenprijzen in Nederland zijn het afgelopen jaar harder gedaald dan in andere Europese landen. De huizenprijzen in Amsterdam daalden het afgelopen jaar met maar liefst 7.3%. Alleen in Warschau (Polen) werden huizen in vergelijking tot het jaar daarvoor nog goedkoper (-8,1%). Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte naar de gemiddelde huizenprijzen in 13 Europese hoofdsteden. En de daling van de huizenprijzen in Nederland zet door. De cijfers van het CBS van de maand mei laten weer een versnelling van de daling zien.

In 2012 werd de sterkste prijsgroei van woningen gezien in Berlijn (13%), Londen (12%) en Moskou (11%). Amsterdam en Warschau ondervonden de grootste prijsdaling, van respectievelijk 7% en 8%.

Deloitte - Huizenprijs Ontwikkeling Hoofdsteden

De slechte prestaties van Nederland beperken zich niet alleen tot de hoofdstad. Een vergelijking van de ontwikkeling van huizenprijzen door het hele land toont zelfs aan dat Nederland op Europees niveau het allerslechtst scoort. ''Nederland is de grootste daler in Europa. Spanje volgt ons, met 6% daling” zegt Paul Meulenberg van het adviesbureau.

Deloitte - EU Huizenprijs Ontwikkeling

Uit cijfers van het CBS van de maand mei blijkt dat de daling van de huizenprijzen in Nederland weer versnelt. Bestaande koopwoningen waren in mei 8,2% goedkoper dan in mei vorig jaar. In april lag dit nog op 7,6%. Hoewel onlangs gepubliceerde onderzoeken van banken een herstel van het vertrouwen in de woningmarkt laten zien, zet de daling van de huizenprijzen dus nog gestaag door.