ING investeert in data privacy startup eXate

17 december 2020 Banken.nl
Meer nieuws over

Via investeringsarm ING Ventures steekt de oranje bank geld in eXate. Deze Londense fintech-onderneming is gespecialiseerd in de beveiliging van data. Met deze nieuwe expertise verwacht ING meer datagedreven te kunnen werken, in essentie omdat de data die medewerkers binnen de bank delen beter beveiligd is. 

Een datagedreven aanpak – of ‘data driven’ in iets hippere bewoordingen –  is iets waar veel bedrijven naar streven, niet in de laatste plaats banken. Banken beschikken over immense hoeveelheden data, maar zijn aan strikte regels gebonden wat betreft de inzet ervan. Veel van de mogelijkheden staan of vallen met de manier waarop data gedeeld wordt binnen de geledingen van de bank. Er is altijd wel een organisatie of belangengroepering die er wat van vindt en wijst op dingen die niet mogen. 

ING investeert daarom in fintech-onderneming eXate. EXate biedt een hoogwaardig datamanagement-platform, dat als doel heeft om bedrijven met inachtneming van alle privacyregels gebruik te kunnen maken van de data die zij bezitten. Of het nu gaat om het ontsluiten, het delen of het analyseren ervan. Het platform biedt medewerkers van ING één virtuele en bovendien sterk beveiligde toegangspoort waarachter men kan 'spelen' met data. Het idee is dat men op die manier sneller en efficiënter met data kan werken dan met een handmatige aanpak of via gedecentraliseerde data-platformen.

Tijdens een test in 2019 in het Brusselse ING Lab leverde eXate een succesvol werkend proof-of-concept op. Daar is ongetwijfeld de kiem gelegd voor de huidige deelname van ING, één van de vier manieren waarop ING zich actief verbindt met de fintech-wereld. “Deze innovatie stelt ING in staat nieuwe software te testen met echte data, wat helpt tijdens de productie en bijdraagt aan onze innovatiesnelheid. We kunnen op deze manier nauwer samenwerken met externe partijen én over de grenzen heen”, legt Frederic Hofmann uit, managing director van ING Ventures.  

In totaal haalde eXate in een recente investeringsronde zo’n €2,5 miljoen aan kapitaal op. Kapitaal dat de onderneming wil inzetten om de bestaande propositie verder uit te bouwen. ING was één van de drie investeerders, samen met investeringsmaatschappijen Outward VC en Triple Point Ventures. 

Gerelateerd:
Innovaties in het delen van data geven financiële sector nieuwe mogelijkheden voor waardecreatie