Roland Berger: Zakenbanken ontslaan 75.000 bankiers

20 september 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Europese investment banks kunnen wereldwijd tot wel 75.000 werknemers - circa 15% van het totaal aantal banen in de branche - ontslaan in de komende 5 jaar. Door de eurocrisis dreigt de omzet van zakenbanken dit jaar met ‘dubbel-digits’ te dalen. Om de prestaties op peil te houden zijn forse kostenbesparingen nodig, waaronder onvermijdelijke massaontslagen. Dat stelt adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants in het onderzoeksrapport ‘Investment Banking Outlook Summer 2012 – At a turning point?’
 
Internationale zakenbanken zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs hebben eerder dit jaar al aangekondigd duizenden bankiers op straat te zetten.



Oorzaak voor de malaise is onder andere de eurocrisis, de invoering van Basel 3 en verhoogde competitie. Naast de massaontslagen is er nog meer slecht nieuws voor medewerkers van zakenbanken: salarissen zullen naar verwachting dalen met 10% en interne budgetten afnemen met 15% a 20%.
 
Focus op opkomende markten
De consultants adviseren grote banken om hun positie in opkomende markten zoals Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa sterk te verbeteren. Kleinere banken moeten zich juist gaan specialiseren op nichesegmenten.
 
€40 miljard besparen
Onlangs concludeerde het strategie-adviesbureau dat Europese banken in de komende 5 jaar minimaal €40 miljard moeten besparen. In het ergste geval kan de noodzakelijke kostenbesparing zelfs oplopen tot €70 miljard. Lees verder.