Rabobank verliest rechtszaak om naamgeving fintech Factris

08 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De rechter heeft Rabobank in het ongelijk gesteld in de juridische strijd om de naamgeving van fintech-bedrijf Factris. De zaak was aangespannen omdat die naam te veel zou lijken op de naam Facturis, een facturatie-platform en dochteronderneming van Rabobank. De bank bracht in dat dit voor verwarring zou zorgen en vroeg om een naamswijziging. De rechter besloot dat Factris de huidige naam mag blijven voeren.

Rabobank-dochter Facturis voorziet in een facturatie-platform voor het midden- en kleinbedrijf. Sindskort is het voor ondernemers ook mogelijk om krediet aan te vragen, waarmee Rabobank zorgt voor voldoende liquide middelen. Fintech-onderneming Factris levert factoring-diensten, waarbij het tegen een vergoeding facturen opkoopt en de ondernemer in kwestie direct beschikt over liquide middelen. In beide gevallen wordt voorkomen dat de ondernemer kampt met een opdrogende kasstroom.

Volgens Facturis zou het later opgerichte Factris profiteren van de merknaam Facturis. De advocaat stelde dat het “geheid fout” zou gaan. Aan de andere kant stelde Factris dat het een fundamenteel andere dienst aanbiedt: “Facturis administreert, Factris financiert”. De advocaat van de fintech-onderneming claimde dat Rabobank probeerde een concurrent in de knop te breken, hoewel het bedrijf dus stelt dat het een fundamenteel andere dienst aanbiedt.

Factris in het gelijk gesteld

Twee weken terug werd duidelijk dat het tot een rechtsgang zou gaan komen, daar geen van beide partijen wilde inbinden. De rechter deed vorige week woensdag uitspraak en stelde fintech-bedrijf Factris in het gelijk. Het Amsterdamse bedrijf hoeft de naam niet te wijzigen, daarbij moet Rabobank-dochter Facturis de proceskosten à €16.000 aan Factris betalen.  

De uitspraak leidt vanzelfsprekend tot tevredenheid bij Factris. “We zijn blij met deze triomf, maar weten dat banken oorlog blijven voeren tegen fintech-ondernemers”, aldus Brian Raeves, CEO van Factris. Daarbij is volgens hem sprake van een trend. “We zien het bij meer fintech-bedrijven. Banken doen hun best om een sector die steeds succesvoller wordt tegen te werken”, laat hij optekenen in zakenkrant FD.

Helemaal vast staat de uitkomst nog niet. Rabobank beraadt zich nog op het nemen van vervolgstappen en een eventueel hoger beroep.